BIH

Vodeni val potopio kuću, klizišta i odroni u Brčko distriktu

Proglašeno stanje elementarne nepogode

S. Zahirović

7.8.2014

 

Vlada Distrikta Brčko je na današnjoj sjednici proglasila stanje elementarne nepogode usljed poplava koje su tokom protekla dva dana pogodile ovo područje. Iako se voda djelimično povukla iz naselja Brka i Palanka, štete su ogromne, a stanje je i dalje alarmantno. Još uvijek su odsječena naselja Rašljani i Gornja Maoča.

 

Uništen put prema Rašljanima (Foto: S. Zahirović)

 

"Putna komunikacija prema Rašljanima pokidana je na tri mjesta. Na terenu smo i pokušavamo sanirati ova oštećenja", kazao je šef Odjela za poljoprivredu Dževdet Šahović.

 

Poplava u naselju Brka (Foto: S. Zahirović)

 

U naselju Gornji Rahić potpuno je uništena kuća Safeta Karahasanovića na obali rijeke Brke, a ugroženo je još desetine stambenih objekata. Slična situacija je i u naselju Brežđa u Maoči kod Brčkog. Mještani ovih naselja izražavaju otvoreno nezadovoljstvo zbog nerada Vlade Distrikta, jer nakon majskih poplava nisu poduzete odgovarajuće mjere kako bi se bar ublažila, ako ne i spriječila  nova katastrofa.


"Naišao je ogroman vodeni val koji je do kraja potkopao kuću koja se srušila. U prošlim poplavama smo jedva izbjegli štetu, ovaj put nismo imali sreće. Nadležni bukvalno ništa nisu poduzeli da bi nas  zaštitili od poplava", kroz suze je kazao Safet Karahasanović.

 

Palanka pod vodom (Foto: S. Zahirović)

 

Aktivirala su se klizišta i odroni u Rašljanima, Islamovcu, Gornjem Zoviku i Štrepcima, tako da je praktično ugrožen kompletan južni dio Distrikta. Brojni lokalni putevi su oštećeni, a uništeno je i nekoliko mostova.


S druge strane, zabrinjavajući je nagli  rast vodostaja rijeke Save koja je tokom jučerašnjeg dana nadolazila čak 10 centimentara po satu. Obrambeni savski nasip je nestabilan, jer još uvijek nisu sanirana oštećenja nastala tokom majskih poplava, tako da opasnost prijeti naseljima Krepšić i Vučilovac u koja se još uvijek nije vratilo stanovništvo koje je evakuirano tokom nedavnih poplava.


Iz naselja Rijeke evakuirana je četveročlana porodica Karahasanović, sa dvoje djece od kojih je starije tek napunilo prvu godinu života, a mlađem je samo 40 dana.

 

 

Uništena kuća porodice Karahasanović (Foto: S. Zahirović)

 

"Za sada su smješteni u kolektivni prihvatni centar u Sali Gimnazije, ali pokušavamo naći adekvatnije rješenje za ovu porodicu, obzirom da su tu praktično dvije bebe", kazao je Denis Šehanović iz brčanskog Crvenog križa.


Uspostavljena je prohodnost na putnim pravcima prema Bijeljini i Čeliću, a regionalni put Brčko - Cerik je još uvijek zatvoren za saobraćaj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.