BIH

Vodostaji rijeka u FBiH u stagnaciji ili opadanju

Izvještaj Civilne zaštite

Srna

8.8.2014

 

Vodostaji rijeka na području Federacije BiH (FBiH) od jutros lagano opadaju ili su u stagnaciji, saopšteno je danas iz Operativnog centra Federalne uprave Civilne zaštite.
 
Vodostaj rijeke Bosne na vodomjernoj stanici Reljevo iznosi 159 centimetara, što je za 25 centimetara veća od osmotrene vrijednosti prethodnog dana u 8.00 časova, i u protekla tri sata vodostaj stagnira. Vodostaj Bosne na vodomjernoj stanici Zenica iznosi 180 centimetara i u laganom je padu.

Vodostaj na rijeci Uni u Bihaću varira tri do četiri centimetra u prethodna četiri dana.

Na rijeci Sani, vodomjerna stanica Sanski Most, vodostaj je u toku 24 sata opao za 10 centimetara i trenutno iznosi 282 centimetra.
 
Prema podacima Agencije za vodno područje rijeke Save, vodostaj ove rijeke je u protekla 24 sata porastao za metar i iznosi 853 centimetra i trenutno je u stagnaciji.

Na području Tuzlanskog kantona, u opštini Čelić, voda se sa poplavljenog područja povukla u korito, a od ukupno 250 objekata zahvaćenih poplavama evakuisano je oko 110 lica, koja se nalaze kod rodbine i prijatelja. Oštećeno je sedam mostova, kao i veliki broj lokalnih puteva.

U opštini Doboj-Istok u poplavama je oštećeno više od 50 mostova na lokalnim vodotokovima, a oštećena su i dva mosta na magistralnom putu M 4.


Veći dio lokalne putne infrastrukture je pod vodom. Pod vodom je i oko 500 hektara poljoprivrednog zemljišta. Nanovo zasijani usjevi su potpuno uništeni.

Slična situacije je u i opštinama Gračanica, Kalesija, Lukavac, Srebrenik i Živinice.

Na području Zeničko-dobojskog kantona odvijanje saobraćaja je otežano i usporeno, zbog odrona kamenja i zemlje na puteve uzrokovanih obilnim kišnim padavinama u proteklom periodu.

Vatrogasci na ovom području pomažu poplavljenom u sanaciji posljedica poplava.

Situacija na području Kantona se normalizuje, vodostaji rijeka su u blagom padu, snabdijevanje energentima i vodom se normalizuje i telekomunikacioni saobraćaj je u funkciji.

U Kantonu Sarajevo, na Ilidži, zbog obilnih kišnih padavina juče u popodnevnim i večernjim satima porasli su nivoi vodotokova, a pojavile su se i bujične, oborinske i podzemne vode zbog čega se u nekim dijelovima opštine izlio Rakovički potok.

Kada je riječ o požarima, vatrogasci su imali manje intervencije u Sanskom Mostu, Mostaru, Čapljini, Stocu, Grudama i Livnu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.