BIH

Ulaz na Prokoško jezero koštat će do 2 marke

Uređenje Spomenika prirode na Vranici

Z. Karić

10.8.2014

 


Uređenje okoline Prokoškog jezera, spomenika prirode na planini Vranici iznad Fojnice, počeli su krajem prošle godine, a nakon što budu završeni ulaz će se naplaćivati.

 

Loženje vatre

Na ulazu je već postavljena naplatna kućica, ulaz će koštati 2 KM po osobi, a  učenici, studenti, penzioneri i invalidi plaćat će jednu marku.

 

Prema riječima Salkana Merdžanića (SDA), načelnika općine Fojnica, dosad je urađen dio kanalizacione mreže što je koštalo oko 200.000 KM.

- Također reguliran je odvod vode iz jezera, napravljeni su parkinzi za automobile i autobuse izvan zaštićene zone, kamp-prostor u blizini jezera te je uređena staza s klupama za odmor. Loženje vatre bit će moguće samo na određenim mjestima. Postojeća deponija smeća je uklonjena i od sada će se organizirano prikupljati i odvoziti, a bit će postavljeni i toaleti - rekao je Merdžanić.

On dodaje da je obnovljen put od fojničkog naselja Tovarište do Prokoškog jezera u dužini od 16 kilometara, a za njegovo održavanje zadužena je jedna osoba. Zaposleni su i čuvari prirode koji su počeli s radom prije desetak dana. Oni su dužni da vode računa o odlaganju otpada, sječi šume, paljenju vatre, ulasku pojedinaca na mjesta gdje je kretanje zabranjeno ili ograničeno.

Čuvari će davati i informacije posjetiocima pri obilasku i razgledanju Spomenika prirode, sarađivat će s nadležnim inspektorom i policijom.

Zabrana gradnje

- Radovi na Prokoškom jezeru trajat će cijelu ovu sezonu, ali vjerovatno i narednih sezona jer sve se radi u fazama i zavisi od finansijskih mogućnosti te vremenskih prilika. Prioritet je da se zabrani daljnja gradnja objekata na ovom lokalitetu - naveo je Merdžanić.

Sredstva za očuvanje i uređenje Spomenika prirode Prokoško jezero osiguravaju Općina Fojnica te nadležno kantonalno i federalno ministarstvo.

 

Postavljanje klupe pored jezera

 

Cijene za kampere

Parking-prostor za putnička vozila je besplatan, dok se za kombi vozila i autobuse parking naplaćuje 5 KM.  Ukoliko posjetilac želi kampirati na Prokoškom jezeru, ako je sa svojim vozilom, ulaznicu će platiti 10 KM. Ako iznajmljuju postojeće objekte dužni su platiti naknadu za odvoz komunalnog otpada, za održavanje čistoće i održavanje putne komunikacije 40 KM za jednu sezonu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.