BIH

Postavljanje osam radara pokazalo se opravdanim

Kanton sarajevo

Fena

12.8.2014

U Kantonu Sarajevo postoji osam kućišta u kojima su smješteni statički radari za evidentiranje saobraćajnih prekršaja odnosno prekoračenja dozvoljene brzine i prolaska kroz crveno svjetlo. Ovi radari postavljeni su prije šest godina, a u značajnoj mjeri pokazali su svoju opravdanost.

Pomoćnik komandira u Jedinici za saobraćaj Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Elvedin Muratspahić rekao je da je u 2012. godini po mjesecu prosjek zabilježenih prekršaja bio je oko 5.000, a u 2013. godini oko 3.500 prekršaja tokom jednog mjeseca.

Zbog ovih podataka, Muratspahić smatra da je postojanje statičkih radara apsolutno opravdano i dodaje da bi ove uređaje trebalo postaviti i na drugim saobraćajnicama jer je evidentno da je na svim lokacijama na kojima su postavljeni uređaji drastično smanjen broj saobraćajnih nezgoda.

- Trebalo bi cijeli Kanton pokriti ovim kućištima i to ne samo glavnu saobraćajnicu nego i ostale ulice u Kantonu. S druge strane ne postoje pritužbe vozača, nema korupcije jer svi ponekad traže način da ne snose posljedice učinjenog prekršaja. U ovim slučajevima toga nema - ističe Muratspahić.

Pojašnjava da uređaj evidentira prekoračenje brzine ili prolazak kroz crveno svjetlo, obavijest se pošalje vozaču i cijeli posao uredno se završi. Vozači dobiju dokaz o prekršaju te zbog svega toga manje je stresa za sve učesnike u saobraćaju kako za vozače tako i za policijske službenike.

Naglasio je da za statičkim uređajem postoji potreba i u Nedžarićima gdje je evidentiran veći broj saobraćajnih nezgoda zbog čega je zatraženo od Ministarstva unutrašnjih poslova KS i Direkcije za ceste KS da se osiguraju finansijska sredstva kako bi se uređaji postavili na kritičnim mjestima, gdje je evidentiran veći broj saobraćajnih nesreća.

Pored ovih stacionarnih uređaja za mjerenje brzine, Jedinica za saobraćaj MUP-a KS raspolaže i sa četiri prijenosna uređaja sa istom funkcijom. Radi se o mobilnim radarima koji svakodnevno bilježe prekršaje na svim saobraćajnicama na području KS.

- Ovi uređaji vrlo lako se montiraju tamo gdje je potrebno. Vozač mora ispoštovati ograničenja i sve zakonske odredbe na svim saobraćajnicama uključujući i manje prometne ulice jer u svim ulicama evidentiramo saobraćajne prekršaje - kazao je Muratspahić.

Dodaje da se najveći broj prekršaja odnosi na novčanu kaznu koja u prosjeku iznosi 40 KM, a broj evidentiranih prekršaja kada je u pitanju crveno svjetlo je mali i u ukupnoj strukturi prekršaja te je iznio podatak da je u 2012. zabilježeno 60.789 prekršaja, u 2013. godini 47.653 odnosno za više od 13.000 prekršaja manje.

 

Lokacije radara

 

Kućišta sa statičkim radarima postavljena su u ulici Kurta Šoka u blizini Međunarodnog aerodroma Sarajevo, u ulici Bulevar Meše Selimovića na Otoci, na autoputu u mjestu Malešići iz oba pravca, u ulici Zmaja od Bosna na Pofalićima, u ulici Džemala Bijedića ispod Stupske petlje (sada nije u funkciji zbog izvođenja radova), u ulici Bulevar Meše Selimovića kod RTV doma, u ulici Zmaja od Bosne kod kasarne Maršal Tito i na magistralnom putu M-17 u mjestu Binježevo u oba smjera.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.