BIH

Svjetski bošnjački kongres osudio oduzimanje prava na civilnu invalidninu Havi Tatarević

Vlasti manjeg bh. entiteta ponovo nastavljaju genocidnu politiku

Onasa

12.8.2014

 

Odbor za ljudska prava, prava žrtava rata i genocida Svjetskog bošnjačkog kongresa osudio je odluku Ministarstva za boračka pitanja Republike Srpske, kojom se Havi Tatarević oduzima pravo na civilnu porodičnu invalidninu.
        
"Time je nadležno ministarstvo ukinulo i raniju odluku vlasti Prijedora kojom je Havi Tatarević priznato samo da joj je ubijen jedan sin", saopćio je Svjetski bošnjački kongres (SBK).
        
U saopćenju navode da je Hava Tatarević jedan od simbola genocida, a ubijeni su joj muž Muharem te sinovi Senad, Sejad, Nihad, Zilhad, Zijad i Nishad.         
        
Kako je saopćeno, nakon otkrivanja masovne grobnice Tomašica u kojoj su bila tijela sinova Have Taterević, konačno je Hava Tatarević dočekala da ukopa muža i šest sinova i da nađe smiraj duši.
        
"Međutim, vlasti manjeg bh. entiteta ponovo nastavljaju genocidnu politiku i vrše specijalni rat protiv porodica žrtava proteklog genocida i svojim odlukama nanose nove rane i boli s ciljem trajnog iseljavanja Bošnjaka sa teritorije RS", poručili su iz SBK.
        
U rješenju Ministarstva za boračka pitanja RS, kako je saopćeno, "iznesen je niz laži u kojem se navodi da se ne zna ko je odveo muža i sinove Have Tatarević, te da bi to u kasnijem postupku trebalo biti dokazano".
        
U odluci nadležnog ministarstva zaključeno je da su sinove i ubijene Have Tatarević odvela nepoznata uniformirana lica, te se ne zna da li se radi ratnim operacijama, ili je u pitanju drugi vid nestanka navedenih osoba", rečeno je u saopćenju.
        
"Muža i sinove Have Tatarević pobili su pripadnici Vojske RS, policije RS, a da bi sakrili zločine tijela su zakopali u masovne grobnice, a dokaz tome je istina koju je pokazala masovna grobnica Tomašica u kojoj su se nalazila tijela najmilijih Have Tatarević i ostalih Bošnjaka", smatraju u SBK.
        
Napomenuli su nadležno ministarstvo "da nisu u pitanju nepoznata lica koja su odvela sinove i muža Have Tatarević, a dokaz tome su presude Međunarodnog suda u Hagu i presude domaćih pravosudnih institucija, gdje je u obrazloženju presuda jasno naveden cilj etničkog čiščenja Bošnjaka, kao i činjenicu da presude jasno određuju krivca za zločine u Prijedoru, a to je Vojska RS".
        
"Odbor za ljudska prava, prava žrtava rata i genocid SBK-a zabrinut je posljednjim događajima i nastavkom psihološkog genocida nad preživjelim Bošnjacima, te poziva nadležno ministarstvo da poništi rješenje, a ujedno poziva sve patriote države BiH da stanu u odbranu Have Tatarević i svake žrtve protekle agresije i genocida u BiH", kaže se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.