BIH

Poraz vladajuće koalicije na čelu s SDP-om

Rebalans budžeta ZDK nije dobio podršku

V. B.

13.8.2014

 

Vladajuća koalicija, na čelu sa SDP-om, nije uspjela skupiti dovoljno ruku u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona za usvajanje rebalansa budžeta za ovu godinu, koji je sa 291.331.620 trebao biti smanjen na 284.503.750 KM.

Ministrica finansija Sabina Heljić (NSRzB) isticala je da su rebalansom obuhvaćeni zaključci Skupštine, između ostalih i o dodatnom kreditnom zaduženju od 40 miliona KM, kojim bi ZDK ove godine trebao biti kreditno zadužen za čak 56,1 milion KM.

No, za takav je prijedlog glasalo samo 16 zastupnika vladajuće koalicije SDP, NSRzB, HDZ i nezavisni zastupnik Zaim Imamović-Kaze, a suzdržani su bili zastupnici SBB-a, SDA i SBiH.

-Priliv prihoda u prvih šest mjeseci ostvaren je sa 76 posto, odnosno za 32.453.000 KM manji je u odnosu na plan - istakla je Heljić, koja je dodala da su sva ministarstva rebalansom trebala raspolagati sa po 3,5 posto manje novca.

Zastupnik Nermin Kadrić iz Saveza za bolju budućnost postavio je pitanje gdje je to Vlada ZDK ostvarila umanjenja, kada je samo brojka zaposlenih koji primaju plaću iz budžeta, umjesto 8.114, smanjena na 7.861.

-Planirani iznos za plaće bio je 147,09, a rebalansom 142,23 miliona KM. To je 4,86 miliona KM manje i 253 zaposlena. Gdje su „isparili“ ovi ljudi- pita se Kadrić, koji je i izrazio sumnju da Vlada ZDK ima neke druge namjere.

On je dodao i da niko ne bi imao ništa protiv tolikog kredita i rebalansa da je, barem, 2-3 posto tog novca namjenjeno za pomoć unesrećenim u poplavama i klizištima.

-Niko nema iluzija da će Vlada ZDK sanirati sve štete, ali mora načiniti prvi korak i poslati poruku drugim donatorima. Riješili bi mrak i nelagodu tih ljudi, koji, danas, hodaju i tulumare po Maglaju...- ističe Kadrić, te dodaje i da sa prosječnom plaćom od 720 KM ti ljudi ne mogu sami sanirati svoje kuće, jer im za to treba 10-15 hiljada KM, pa su danas u stanju socijalne potrebe.

Zloupotreba elementarnih nepogoda

Predsjednik kluba SDA dr. Ibrahim Plančić konstatirao je kako je Vlada ZDK tri puta skupštinskim zaključcima imala obavezu donijeti rebalans, ali se odlučila tek sada.

-Žalosno je da Vlada elementarne nepogode iskorištava da nam ponudi ovakav rebalans... Ovo je zloupotreba elementarne nepogode, da bi se kroz kreditna sredstva ostvarili neki drugi ciljevi - poručio je Plančić.

On je upozorio Vladu ZDK da je rok njihovog trajanja do 12. oktobra, pa bi, do tada, trebali i vratiti dugove kojima su zadužili ili tek planiraju zadužiti ZDK i građane.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.