BIH

Internacionalni kamp mladih biologa na Tjentištu

Cilj istražiti biodiverzitet Nacionalnog parka „Sutjeska“

Al. B.

14.8.2014

 

U Nacionalnom parku Sutjeska kod Foče u toku je 4. internacionalni biološki kamp „Sutjeska 2014.“, kojeg je organiziralo Društvo studenata biologije iz cijele BiH.

Tokom boravka na ovom području 45 mladih biologa iz BiH, Srbije, Hrvatske, Njemačke i Austrije, među kojima su studenti, asistenti i stručnjaci u različitim oblastima biologije, istražuju floru i faunu Nacionalnog parka i dopunjuju svoja znanja.

- Cilj nam je da što više istražimo biodiverzitet Nacionalnog parka „Sutjeska“, zbog svih njegovih posebnosti, različitih klima, pejzaža i velikog bogatstva biljnog i životinjskog svijeta.

Svaki dan smo na terenu, podijeljeni u sekcije i svaka će sekcija sačiniti i objaviti svoje rezultate. Mi ćemo i na temelju ove aktivnosti sve biologe iz BiH okupiti u jedno udruženje kako bi biologija u BiH ojačala.

 

 

Dojmovi iz Nacionalnog parka su fascinantni i ovdje zaista postoji istinsko bogatstvo, vrlo izazovno za svaku vrstu istraživanja – kazao je Smiljan Tomić, predsjednik Društva studenata biologije.

Internacionalni kamp mladih biologa organiziran je i kreiran tako da promovira i toleranciju, međunacionalnu solidarnost i saradnju, a njegovo održavanje finansijski podržava ambasada SAD u BiH. Oduševljenje prizorima koje je vidio na Tjentištu sa novinarima je podijelio i diplomirani biolog iz Beograda, Nikola Dragić.

- Učešće u ovom projektu za nas, studente biologije, je od velikog značaja jer otvara ogromne mogućnosti boravka ta terenu i istraživanja. To je ono što ostaje kao trajna vrijednost i znanje koje je izuzetno važno - kaže Tajna Klisura, potpredsjednica Društva studeneta biologije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.