BIH

Obustava isporuke gasa Kantonu Sarajevo

Zbog neizmirenih obaveza

Fena

15.8.2014

 

 

 

Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo obavještava građane Kantona Sarajevo da je  obaviješteno iz BH-Gas-a da će potrošači ostati bez prirodnog gasa danas u 12.00 sati zbog neizmirenih obaveza koje su 12. augusta ove godine iznosile 46. 843. 887 KM.

Iz ovog ministarstva navode da su od BH-Gas-a  zatražili da odustane ili prolongira odluku o obustavi gasa s obzirom na aktivnosti koje su poduzeli KS, “Sarajevogas” i “Toplane” za osiguranje dodatnih kreditnih sredstava u minimalnom iznosu od sedam miliona KM do kraja augusta ove godine.

U istom aktu iskazana je spremnost za intenziviranje tekućeg plaćanja što bi omogućilo da do početka grijne sezone dug ne bude veći od 35 miliona KM, a što je ranije bio zahtjev BH-Gas-a.

Rradni sastanak predstavnika KS-a, “Sarajevogasa”, “Toplana” i “BH-Gas”-a održan je jučer povodom ovoga problema, koji nažalost nije rezultirao pozitivnim ishodom, i to zbog imperativnog zahtjeva BH-Gas-a da se najkasnije do 18. augusta ove godine izvrši uplata oko 5,5 miliona KM, za šta ne postoje ni finansijske ni pravne mogućnosti.

Vlada KS-a i Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša, “Sarajevogas” i “Toplane” će u skladu sa ozbiljnošću situacije nastaviti provođenje svih potrebnih aktivnosti za kompletiranje potrebne dokumentacije radi dobijanja navedenih kreditnih sredstava, uključujući formu adekvatnih prijedloga koji će biti upućeni Vladi KS, kao i Skupštini čija je sjednica zakazana za 27. august, a kada se i očekuje odobrenje kreditnih sredstava.

Iz Ministarstva naglašavaju da ukoliko danas dođe do potpune obustave gasa, očekuju njegovo ponovno uključenje početkom septembra ove godine.

Napominju da su i do sada ovo ministarstvo, “Sarajevogas” i “Toplane” učinili sve da osiguraju kontinuitet snabdijevanja prirodnim gasom što nažalost zavisi od završetka procedure za dobijanja kreditnih sredstava.

U slučaju da dođe do obustave isporuke prirodnog gasa, iz Sarajevogas-a mole sve korisnike da poduzmu neophodne mjere u cilju osiguravanja funkcioniranja gasnih instalacija, kao i da se ponašaju u skladu s mjerama koje će u tom slučaju izdati Sarajevogas.

Također mole građane za razumijevanje ukoliko do ovoga dođe, saopćila je Press služba KS 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.