BIH

U Komušini hiljade vjernika iz BiH i inostranstva

Obilježen blagdan velike Gospe

M. Čabrić

15.8.2014

Više hiljada vjernika se, u povodu blagdana Uznesenja blažene djevice Marije, Velike Gospe, okupilo u istoimenoj Župi u Komušini kod Teslića, u najvećem marijanskom svetištu u Vrhbosanskoj nadbiskupiji.

Nakon što je u četvrtak večernju misu služio nadbiskup vrhbosanski Vinko kardinal Puljić, danas je misno slavlje na svetom brdu Kondžilo, gdje je u procesiji na rukama vjernika donesena Čudotvorna slika Gospe Kondžilske, služio monsinjor Pero Sudar, pomoćni biskup Vrhbosanski.

- Danas katolička crkva u cijelom svijetu, pa tako i ovdje u Komušini, na Kondžilu ispovijeda svoju vjeru u Marijino, ali i ljudsko uznesenje. U život vječni, kazao je predvodjeći misno slavlje monsinjor Sudar. Time, zapravo ispovijeda svoje uvjerenje da sve ono što se dobro čini s vjerom u Boga i ljubavi prema čovjeku ne ostaje u vlasti smrti. Ne nestaje!

O blagdanu Velike Gospe hiljade vjernika, slijedeći zavjet, nose Čudotvornu sliku Gospe Kondžilske na obližnje svetište Kondžilo. Malobrojni povratnici, nošeni snagom vjere, čuvaju vatru u ognjištu. U ovoj župi nekada je živjelo blizu 20.000 katolika. Danas ih je u oko 300 kuća tek 200. Želja za povratkom je, kažu, velika.

 

Ćosić: Mi gradimo, ne bojimo se

 

- Mi smo tu duboko uvjereni da će i ovo vrijeme proći i doći neko sretnije. Pružamo nadu. Mi gradimo, ne boljimo se. A, što će biti, evo prepuštamo jednostavno u ruke Božije – kazao nam je  vlečasni Ante Ćosić, župnik župe Uznesenja blažene djevice Marije u Komušini.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.