BIH

Američki obavještajci prate Bakira Izetbegovića

Zbog izjava u kojima je veličao panislamističke ideje i pokrete

Srna

16.8.2014


Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović našao se pod lupom američkih obavještajaca i sigurnosnih agencija zbog nedavnih postupaka i izjava u kojima je veličao panislamističke ideje i pokrete, piše "Pres RS".
 
Izetbegovićevo ponašanje američki obavještajci prate od kraja jula, odnosno kada je počeo da oštro osuđuje američku podršku izraelskoj antiterorističkoj akciji u Pojasu Gaze i otvoreno zaprijetio SAD i ostalim "zapadnjacima" da će "reagovati kako treba onda kada muslimani u svijetu budu dovoljno jaki", navodi "Pres".

Pozivajući se na odlično obaviještene izvore, list piše da je američko stavljanje Izetbegovića na listu "sigurnosno interesantnih" islamskih i vjerskih lidera dodatno pojačano njegovim nedavnim hvalospjevima na račun novog turskog predsjednika Tajipa Erdogana.

Američke tajne službe, posebno CIA i NSA, aktivnije nego ikad počele su da razmatraju i prijetnje koje za američku sigurnost i interese predstavljaju radikalni islamisti sa Balkana, prije svega, oni iz BiH, tvrde sagovornici "Presa".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.