BIH

U FBiH ne postoji protivgradna zaštita

Sve češće vremenske nepogode nanose velike štete bh. poljoprivrednicima

V. S. – E. D. Š.

16.8.2014


U Federaciji BiH, iako je olujno nevrijeme s gradom sve češća pojava, još nema sistema protivgradne zaštite, pa zbog toga poljoprivrednici često trpe velike štete. Jedino u Gradačcu postoji ova vrsta zaštite, ali samo zbog toga što su uspostavili saradnju s preduzećem "Protivgradna preventiva RS“, koje "pokriva" manji bh. entitet zaštitom od grada. 

- U našoj općini instalirano je šest protivgradnih stanica, a koristimo i radarski sistem, logistiku tog preduzeća u Bosanskoj Gradišci. Njima plaćamo usluge ovog sistema zaštite. Gradačac je bogat poljoprivredni kraj, s nasadima voća, velikim poljoprivrednim površinama i ova vrsta zaštite prijeko je potrebna – kazao nam je Isam Sendić, šef Službe civilne zaštite u Gradačcu.

 

U manjem entitetu postoji kvalitetna zaštita od grada

 

Ističe, međutim, da su, i pored ove vrste zaštite, evidentne štete od grada, ali su dosta manje.  

- Ova zaštita značajno umanji štetu, ne otklanja je. Međutim, ako se šteta od 100 miliona može svesti na deset, onda je to veliki uspjeh. Svakako da bi bilo neuporedivo bolje da se protivgradna zaštita razvije na području cijele Federacije - govori Sendić.

Sead Jeleč, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Kantona Sarajevo, smatra da vlast, jednostavno, nema sluha za ovu oblast.  

 

- Imate Federalno ministarstvo poljoprivrede i resornog ministra kojem je prvenstvena briga kako da prikrije tragove svoje pljačke. Ni na kraj pameti nije mu cilj da unaprijedi poljoprivredu - prokomentirao je Jeleč. 

Javno preduzeće “Provgradna preventiva RS” za sada pokriva 24 lokalne zajednice i općine. Zapravo, 22 u RS, po jednu u većem entitetu i Brčko Distriktu.  
 
- Ukupni efekti od protivgradnog sistema bili bi mnogo značajniji ukoliko bi i na teritoriji FBiH postojao ovaj sistem zaštite. Sva istraživanja su pokazala da je efekt slabiji i na zaštićenom području ukoliko se oblak formira nad nezaštićenima – objašnjava nam Joviša Kovačević, direktor preduzeća “Protivgradna preventiva RS”.

On dodaje da ovo preduzeće ima kapacitete da zaštiti cijelu BiH, posebno nakon modernizacije i nabavke nova dva radara koji će biti locirani na Jahorini i Borju.    

 

Predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović, kazao je su u tom entitetu mnogo zaštićeniji od FBiH.

- Naša je preporuka da je krajnje vrijeme da se i u FBiH uspostavi protivgradna zaštita. Ova vremena su nestabilna, ima šteta, ali bismo ostali bez svega da nije zaštite od grada - ispričao nam je Dragoja Dojčinović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.