BIH

Na graničnom prijelazu Doljani se čeka sat vremena

Stanje na putevima

Fena

17.8.2014


U većem dijelu BiH saobraća se po pretežno suhom i mjestimično vlažnom kolovozu. Na dionicama kroz usjeke skreće se pažnja na moguće odrone kamenja na kolovoz.

Zbog oštećenja mosta kod mjesta Tobut u prekidu je odvijanje saobraćaja na magistralnom putu M-18 Tuzla-Bijeljina. Putnička vozila i manja teretna vozila koriste obilazni put preko Tobuta i Priboja. I dalje je na snazi zabrana saobraćanja na dionici magistralnog puta M-18 Dobro Polje-Miljevina, a alternativni pravac je preko Rogatice i Goražda.

Na magistralnom putu M-16 Jajce Banja Luka (u mjestu Lučina) zbog klizišta, saobraćaj se odvija usporeno, jednom trakom.

Na dionicama gdje se izvode sanacioni radovi obavezno je poštivanje postavljene saobraćajne signalizacije. Izdvajaju se putni pravci: Tuzla- Šićki Brod, Kiseljak-Busovača i Bosansko Grahovo-Livno.

Na graničnom prijelazu Doljani na izlazu iz naše zemlje čeka se do jedan sat, tako da svima onima koji namjeravaju ljetovati na Dubrovačkoj regiji preporučuje se korištenje graničnih prijelaza Čepikuće i Ivanica, a onima koji se kreću ka Makarskoj rivijeri i sjevernije, preporučuju  se granični prelazi Zvirići, Bijača, Crveni Grm i Orahovlje, gdje su zadržavanja znatno kraća. Na ostalim graničnim prijelazima pojačan je promet vozila, ali zadržavanja nisu duža od 20 minuta.

 

AUTOPUT

 

A-1 Sarajevo-Lučani, zbog izvođenja radova na deminiranju dijela terena kasarne „Teufik Tufo Buza“ u Visokom uz autocestu A1, saobraćaj iz pravca Visokog prema Podlugovima će biti preusmjeren i odvijaće se jednom (preticajnom) saobraćajnom trakom. Izmjenjeni režim saobraćaja će biti na snazi od 18. augusta 2014. godine do 20. augusta 2014. godine u periodu od 07:30 do 14:30 sati. Korisnici autoceste se mole da poštuju postavljenu privremenu signalizaciju i vožnju prilagode uslovima na autocesti.
Banja Luka-Bosanska Gradiška, zbog izvođenja radova na sistemu naplate putarine (u mjestu Jakupovci) izmijenjen je režim saobraćanja. Obavezno je poštivanje postavljene signalizacije.

MAGISTRALNI PUTEVI:
M-4
Simin Han-Kalesija-zabrana saobraćanja za teretna vozila preko 3,5 tone (u mjestu Babajići).
Tuzla-Šićki Brod, u naselju Drežnik, u toku je sanacija kolovoza saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova.
M-5
Kiseljak-Busovača, u toku su sanacioni radovi na mostu, zbog čega je saobraćaj preusmjeren na novoizgrađenu jednosmjernu obilaznicu i odvija se naizmjeničnim propuštanjem vozila.
M-6
Ljubuški-Grude, u toku je sanacija mosta, zbog čega putnička vozila saobraćaju jednom trakom, dok se vozila preko 3,5 t preusmjeravaju na alternativni pravac (R-422 Ljubuški-Humac-Orahovlje-Grude).
M-6.1
Bosansko Grahovo-Livno, u toku je sanacija mosta u mjestu Pusto Polje, saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova.
U Tomislavgradu, radovi na priključnoj cesti na lokalitetu Vučilov Brig, naizmjenično propuštanje vozila.
M-15
Livno-Glamoč (Koričina) , zbog deminiranja terena od 08 do 14 sati polusatne obustave saobraćaja.
M-16.1
Klašnice-Prnjavor, u mjestu Čardačani, saobraća se usporeno-jednom trakom.
M-16.4
Rostovo-Novi Travnik, u mjestu Nević Polje zbog sanacionih radova saobraćaj se odvija jednom trakom, naizmjenično.
M-17
Doboj-Šešlije zbog izlaska građevinskih mašina i vozila angažovanih na izgradnji autoputa do kraja godine dolazi do povremenih obustava saobraćaja svakog punog sata do 15 minuta (radnim danima) i subotom od 07 do 17 sati, a nedjeljom od 07 do 13 sati.
M-18
Tuzla-Ugljevik - zabrana saobraćaja za vozila preko 3,5 tone (Seljublje).
Brod na Drini-Šćepan Polje-zabrana za teretna vozila iznad 12 tona.

REGIONALNI PUTEVI
R-408 Dubovsko-Kulen Vakuf, nastavljeni su sanacioni radovi, usporeno saobraćanje (jednom trakom).
R-445 Semizovac-Ilijaš (dionica od pružnog prelaza do autobuskog stajališta) zbog izvođenja sanacionih radova saobraćaj se odvija usporeno (jednom trakom).
R-456 Šibošnica-Previle (Donji Humci-Gornji Humci), zbog izvođenja radova na sanaciji klizišta, saobraća se jednom trakom.
R-458 Lopare-Gornja Tuzla, obustavljen saobraćaj u mjestu Veselinovac.
R-467 Olovo-Ribnica - saobraćaju vozila do 12 tona

KANTON SARAJEVO
- Zbog realizacije programa "20. Sarajevo Film Festivala" saobraćaj se do 23.08. obustavlja svakodnevno od 18 do 24 sata u ulici Branilaca Sarajeva (od raskrsnice sa ulicom Gimnazijska do raskrsnice sa ulicom Kulovića) i u ulici Ćemaluša (od raskrsnice sa ulicom Mula Mustafe Bašeskije do raskrsnice sa ulicom Branilaca Sarajeva).
-Zbog izvođenja radova na izgradnji Južne longitudinale, mijenja se režim saobraćanja na dijelu ulice Terezije (dionica od zgrade Ceste FBiH do spoja sa ulicom Zagrebačka) i ulici Zagrebačka (na dijelu od raskrsnice sa ulicom Vrbanja do raskrsnice sa ulicom Derviša Numića- na ovoj dionici saobraćaj se ograničava na dvije trake za odvijanje saobraćaja u oba smijera).
-Zbog izvođenja građevinskih radova na Stupskoj petlji, saobraćaj se odvija otežano i usporeno. U ulici Džemala Bijedića (na raskrsnici sa ulicom Nikole Šopa) obustavljen je pješački saobraćaj.
-Zbog izvođenja radova, usporeno se saobraća u ulicama: Ive Andrića (kod br.1), Adema Buće, Stojčevac (most preko rijeke Večerice) i Hasana Kikića, saopćeno je iz IC BIHAMK-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.