BIH

CIK ovjerio 80 listi za dodjelu kompenzacijskih mandata

Počelo štampanje glasačkih listića

Fena

18.8.2014

 

Centralna izborna komisija (CIK) BiH danas je na sjednici, nakon razmatranja izvještaja o izvršenim provjerama, ovjerila 80 kandidatskih listi za dodjelu kompenzacijskih mandata sa ukupno 952 kandidata.

Do isteka roka 74 ovjerena politička subjekta su dostavili navedene liste i sve su ispunile uslove za ovjeru.

Pored navedenog Centralna izborna komisija BiH je donijela odluku o izvodu iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan BiH prema kojoj se na izvodu nalazi ukupno 42.008 birača. Uslove za upis birača u izvod iz Centralnog biračkog spiska ne ispunjava ukupno 5.096 osoba.

Uporedo s navedenom odlukom Centralna izborna komisija BiH je odredila i pet biračkih mjesta za glasanje u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH. Biračka mjesta će biti otvorena u Ambasadama BiH u Beču i Berlinu kao i u Generalnim konzulatima BiH u Minhenu, Štutgartu i Frankfurtu.

CIKBiH danas je ovjerila prijavu koalicije Savez za promjene-Laktaši za učešće na prijevremenim izborima za načelnika Općine Laktaši. Koaliciju čine dvije ovjerene političke stranke SDS-Srpaka demokratska stranka i Narodni demokratski pokret.

- Danas je počeo i proces štampanja i pakovanja glasačkih listića, prvo testnih za obuku članova biračkih odbora a onda slijedi štampanje i pakovanje glasačkih listića koji će se dostavljati biračima koji glasaju putem pošte, nakon toga i svih ostalih glasačkih listića za Opće izbore 2014. godine. Posao štampanja i pakovanja glasačkih listića radi kompanija Atlantik BB d.d. Banja Luka - saopćeno je iz Ureda za informiranje CIKBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.