BIH

Strave i patnje sjećat će se dok su žive

Obilježena 22. godišnjica zločina nad Bošnjacima

K. Ke.

20.8.2014

 

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe ispred nekadašnje sportske dvorane Partizan i Kaznenopopravnog doma u Foči, gdje su tokom agresije na BiH silovane stotine žena i djevojčica, članice Udruženja "Žena-žrtva rata" obilježile su 22. godišnjicu zločina nad Bošnjacima u tom gradu. Odata je počast ubijenima, a preživjele žene prisjetile su se svojih najmračnijih dana.

Meliha Merdžić iz Udruženja "Žena-žrtva rata" kazala je kako se ne smije dozvoliti da ovakvi zločin padaju u zaborav te da uvijek treba podsjećati na zlo koje se dogodilo, kako se ono ne bi ponovilo.

- Mnogi koji su odgovorni za stravične zločine šetaju danas kao slobodni ljudi. Ovim gradom hoda čovjek koji je jednu djevojčicu prodavao za 20 KM - istakla je Merdžić.

Među ženama koje su preživjele torture u zloglasnom logoru Partizan je i Jasmina Rizvanović, koja je tu dovedena početkom agresije, zajedno s majkom i tri sestre.

- Taj dan dovedeno je još 200 žena. Bile smo tu oko šest mjeseci. Trpjele smo zlostavljanje, psihičko i fizičko maltretiranje... Iživljavali su se nad nama. Danas sve živimo s tim bolom i teretom i nosit ćemo ih do groba - kazala je Rizvanović.

Dana punih strave i patnje prisjetila se i Munevera Đozo, koja je u logor dovedena s dvoje djece. Kako je kazala, "dželati nisu razlikovali djecu od odraslih, svi su prolazili iste torture".

- Sjećam se kada smo oslobođene i potrpane u autobus za Goražde. Na mostu su nas zaustavili četnici i izvukli malu Almiru. Rekli su: Ili ona ili sve mi. Njena nena od tuge je umrla u tom istom autobusu, na putu za Goražde - prisjetila se Đozo.
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.