BIH

Bevanda primio novoimenovanog ambasadora Njemačke u BiH

Cristian Hellbach najavio nastavak podrške

Onasa

21.8.2014

 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda primio je danas u nastupnu posjetu ambasadora Njemačke u BiH Cristiana Hellbacha, kojeg je informisao o pripremama za odlazak u Berlin na konferenciju šefova vlada o zapadnom Balkanu, koju će organizovati njemačka kancelarka Angela Merkel, saopštila je Služba za informiranje Vijeća ministara BiH.

Dodao je da će u ponedjeljak tim povodom u Cavtatu biti održan sastanak četiri premijera regije, na kojem će biti definisani zajednički ciljevi ka privrednom napretku i potvrđena opredijeljenost za programe u vezi sa nastavkom započete dobre regionalne saradnje.

Bevanda je čestitao ambasadoru Hellbachu na imenovanju, te dodao da je zadovoljan dosadašnjim dobrim odnosima BiH i Njemačke.

Ambasador Hellbach kazao je da ga raduje što je na početku njegovog mandata pojačan interes Njemačke za ovaj region.

Naveo je da Njemačka ovaj region vidi kao dio Evropske unije (EU) i da će raditi na njegovom približavanju, dodajući da evropska ideja o integraciji ima poseban značaj i da se BiH i geografski nalazi u središtu Evrope.

Hellbach je rekao i da je veliki projekat mira od posebnog značaja i da bez zapadnog Balkana on ne bi bio kompletan.

Napomenuo je i da će u narednom periodu intenzivno raditi na jačanju ekonomske saradnje, što će biti interes i za narode BiH i Njemačke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.