BIH

Fekalno jezero u centru Vogošće prijeti građanima

Ruglo usred naselja

E. MURAČEVIĆ

23.8.2014

Zapuštno gradilište firme „Tragtas“  u vogošćanskoj ulici Igmanska, iza hotela „Biokovo“, već više godina predstavlja ruglo u samom centru naselja. Nedefinisani imovinsko-pravni odnosi usporavaju planiranu gradnju benzinske pumpe na mjestu gdje je čvorište toplovoda firme „Bags Energotehnika“, ali i čvorište vodovodnih, kanalizacionih i plinskih cjevovda. 

Zbog ove gradnje Vogošćni nerijetko ostaju bez grijanja, vode ali i adekvatne odvodnje fekalnih i oborinskih voda.

Uz samo gradilšte nalazi se i autobusko stajalište. Zbog smrada od fekalija građani su kod ndležnih općinkih vlasti, u više navrata, izražavali  svoje negodovanje. No, adekvatne reakcije nije bilo. Gradište i dalje predstavlja ruglo u samom centru naselja.

Na zpuštenom gradilištu došlo je do pucanja nekog od cjevovoda koji prolazi ovuda te su velike količine čiste pitke vode pomješne sa fekalnm vodama na samom gradilištu stvorli jezero iz kojeg se voda izliva na autobusko stajalište uz gradilište te ulicom Igmanska otiče ka samom centru Vogošće. Putnici koji na ovom autbuskom stajalištu izlaze iz utobusa bukvalno gaze u fekalne vode.

zapusteno-gradiliste-fime-tragtas

Kako kaže, Azem Durmo, jedan od prolaznka, ovakvo nešto predstavlja sramotu od koje će odgovrni teško oprati svoj obraz.

-Dozvoliti gradnju ovakvog objekta na mjestu čvorišta toplovoda, vodovodnh,  knalizacionih  i plinskih cjevovoda nešto je što se nije smjelo desiti. Općnske vlasti koje su dozvolile ovakvu gradnju, godinama ništa ne čine da zaštite građane od neugodnosti na koje nailaze. Zmije, glodari i fekalije na ovom gradilištu uz samo autobusko stajalište prijete izbijanju zaraze. Treba li da dođe do neke epidemije pa da se tek onda sjete kako treba poduzimti adekvatne  mjere. Sreća pa ove fekalne vode Igmanskom ulicom teku ka samoj općinskoj zgradi. Kad smrad udari na općinska vrata možda će činovnici poduzeti nešto da  i nas zaštite, kaže Azem Durmo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.