BIH

Izdiže se nova riznica znanja

Prije 22 godine u Vijećnici uništen knjižni fond NUB BiH

J. GAZIJA

26.8.2014

SU noći s 25. na 26. avgust 1992. godine vatrena stihija progutala je dva miliona knjiga i 300 rukopisa neprocjenjive vrijednosti. Sarajevska Vijećnica, najreprezentativniji i najljepši objekt iz austrougarskog perioda, cijelu noć je granatirana, a plamen je progutao riznicu blaga Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, koja je bila brižno čuvana, obrađivana i dostupna građanima skoro pola stoljeća.

Mučna priča

Tim povodom, jučer je otvaranjem izložbe "Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine - Vijećnica 22 godine poslije" obilježena 22. godišnjica paljenja NUB BiH.

Kako je kazao Ismet Ovčina, direktor NUB BiH, priča o zapaljenoj Biblioteci, čak i 22 godine kasnije, mučna je i tužna.

- Na današnji dan po Vijećnici su padali zapaljivi projektili. Unutrašnjost je bila potpuno uništena, a iznad grada danima su lepršali u pepeo pretvoreni djelići knjiga - kazao je Ovčina, napominjući da je prema dostupnim podacima paljenje knjiga NUB-a BiH treći najveći barbarski čin u historiji čovječanstva po broju uništenih knjiga i dokumenata.

Nihad Čengić, restaurator Vijećnice, podsjetio je da ne postoji niti jedna civilizacija koja nije ulagala u kulturu, da nije poznata po nekoj velikoj riznici, po svojoj biblioteci.

- Priča o Biblioteci nije završena. Imamo priliku da na njenom zgarištu i tragediji izdignemo vrijednu riznicu znanja koja će opet biti dostupna svima - poručio je Čengić.

Teško savladati

Ismet Tucak, komandant Profesionalne vatrogasne brigade Sarajevo, vratio je uspomene na noć prije 22 godine.

- Te 1992. godine gasili smo mnoge objekte u gradu, ali posebno nam je bilo stalo da spasimo Vijećnicu. Nažalost, požar se toliko razbuktao da ga je bilo teško savladati. Brzo smo ostali bez cisterni s vodom, iako smo dali sve od sebe da spasimo što veći broj knjiga - kazao je Tucak.

Sve u plamenu

Zilka Osmanović, radnica Nacionalne biblioteke, prisjetila se dana kada je Vijećnica zapaljena.

- Bila sam tu s djecom skoro dva mjeseca, suprug nas je smjestio u Vijećnicu jer je mislio da smo sigurni od granatiranja. Kobne noći bilo je užasno, stubovi i stepenice bili su u plamenu. Horor je trajao cijeli dan i noć, granate su tek oko pola 10 ujutro utihnule i tada sam izvela djecu - govori Osmanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.