BIH

Najtraženije knjige za osmi i deveti razred

Mnogi se odlučuju za kupovinu kod uličnih prodavača

A. Š.

29.8.2014

Školska godina počinje u ponedjeljak, a roditelji i učenici su u potrazi za udžbenicima onih autora koje su škole odabrale. U većinu gradskih knjižara stigli su kompleti udžbenika za osnovce i srednjoškolce, a mnogi roditelji koji svojoj djeci ne mogu priuštiti nove knjige odlučuju se na kupovinu kod uličnih prodavača, kako bi uštedjeli nešto novca za pribor i ostalu opremu potrebnu svakom školarcu.

Kako su nam kazali ulični prodavači na Drveniji, trenutno su najtraženiji udžbenici za osmi i deveti razred.

- Cijene knjiga za osnovnu školu se kreću od četiri do pet, dok su za srednju od sedam do 10 KM - kazali su nam trgovci.

10 KM koštaju kompleti za strane jezike - udžbenik i radna sveska

Tako udžbenik za Bosanski jezik i književnost za osnovnu školu košta pet KM, a za srednju osam. Kompleti za strane jezike - udžbenik i radna sveska, mogu se kupiti za 10 KM.

Nešto povoljnije cijene su na Ciglanama, gdje udžbenici za osnovce koštaju do četiri, a za srednjoškolce šest maraka.

- Ljudi dođu i kupe po jedan-dva udžbenika pa se opet vrate nakon nekoliko dana, jer nemaju dovoljno novca da odmah kupe sve. Najveći problem je što stalno štampaju nove knjige pa često stare moramo baciti u smeće - kazao je Vahid Kožljak, koji prodaje knjige na Ciglanama.

Velika ušteda

Almira Osmanović, čija kćerka kreće u četvrti razred srednje Trgovačke škole, kaže nam da se snalazi na razne načine kako bi nabavila potrebne knjige.

- U knjižarama bi nas kupovina udžbenika koštala više od 200 KM, dok ovako, kod uličnih prodavača, mogu sve dobiti za dvostruko manje novca. Često posudim knjige i od kolegica čija su djeca starija - dodala je Osmanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.