BIH

Isplata penzija na poštama počinje 6. septembra

Na bankama isplata počinje u ponedjeljak

Onasa

29.8.2014

Isplata penzija za august koja se realizira putem pošta, počinje u subotu, 6. septembra, dok će isplata penzija na bankama započeti u ponedjeljak, 8. septembra 2014. godine, odlučeno je na sjednici Upravnog odbora Federalnog zavoda za penziono i invalidsko osiguranje.

Razlog ovakvoj odluci o različitim datumima početka isplate jeste činjenica da se u danima vikenda ne odvija platni promet u bankama, saopštio je Zavod.

Penzije ostvarene na temelju Zakona o MIO/PIO, biti će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,816, što znači da iznosi najniže, zagarantovane i najviše penzije ostaju nepromijenjeni. U skladu s tim najniža  penzija iznosi  326,17 KM, zagarantovana 434,90 KM, dok najviša penzija iznosi 2.174, 48 KM.

Penzije koje su ostvarene na temelju Zakona o pravima demobilisanih branitelja i članova njihovih porodica, Zakona o pravima branitelja i članova njihovih porodica te Zakona o službi u vojsci Federacije BiH, bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,485.

Penzije ostvarene na temelju Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanu branitelja domovinskog rata bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,00.

Ukupno potrebna sredstva za isplatu penzija za august, s uračunatim troškovima, iznose oko 150 miliona maraka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.