BIH

Bosić: Ne bojim se Dodikovih tužbi

Lider SDS-a poručio

Fena

30.8.2014

Lider Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić izjavio je danas da stoji iza svega što je rekao i da se ne boji tužbi koje je protiv njega podnio predsjednik RS-a i SNSD-a Milorad Dodik.

Bosić je na pres-konferenciji potvrdio da je jučer dobio obavještenje Osnovnog suda u Banjoj Luci da se izjasni o dvije tužbe Milorada Dodika zbog klevete i naknade štete od 10.000 KM te potvrdio da će "sa zadovoljstvom dati svoje mišljenje o tim tužbama".

Dodikov osnov za tužbu je ranija Bosićeva konstatacija da "Milorad Dodik, čovjek koji je sve slagao u vezi sa referendumom o otcjepljenju RS, vraćanju nadležnosti u pravosuđu sa nivoa BiH, reviziji privatizacije, obračunu sa kriminalnom i koji je ukrao milionske iznose, ne može za nekoga reći da je lažov".

- Zbog ove rečenice Milorad Dodik je 18.oktobra 2013. podnio tužbu sudu u Banjoj Luci. Drugu tužbu je podnio 19. maja 2014. zato što sam rekao da su „oni koji su isisali pare iz budžeta te pare prenijeli u Beograd, Kipar i ostale destinacije u svijetu“. Mogu samo da ponovim to što sam rekao tada i danas apsolutno stojim iza toga. Prijetnje ovog tipa, kao što su tužbe protiv političkih suparnika, neće uplašiti ni mene ni SDS – kategoričan je Bosić.

Ima informacije, dodao je, da su i predsjednici drugih opozicionih stranaka dobili slična obavještenja od suda, ali ne vjeruje da će međusobne tužbe riješiti probleme građana u RS-u.

- Mislio sam da će Milorad Dodik tužiti sudu zbog izjave da je prisvojio kilogram zlata koji mu je dao ruski milioner, kao čovjek koji je ovdje pokušao da pokrene biznis, ali me on tuži za stvari koje su opće poznate i vrlo rado ću dokazati ono što sam rekao i iza čega stojim – kazao je on.

Bosić je još naveo i da je poznata činjenica da je BiH na vrhu liste siromaštva u Evropi, a RS siromašniji entitet u BiH.

- Suočavamo se s totalnim krahom ekonomije, preduzeća se svakim danom zatvaraju, a svedoci smo najnovijeg podatka da je broj penzionera u RS prerastao broj zaposlenih i pespektiva je sve slabija – rekao je on i naveo da je iz svega ovog jasno da se u RS mora napravizi plan kako izaći iz ove situacije i krenuti naprijed.

Kazao je da je entitetska premijerka Željka Cvijanović dala najboji opis situacije u RS-u, kometirajući preporuke Evropske unije BiH oko izvoza robe u Rusiju.

- Cvijanović je tada konstatirala da mi nemamo problem s izvozom robe u Rusiju, jer se u RS ništa ne proizvodi što bi moglo biti izvezeno u tu zemlju. To je najbolji opis situacije u RS-u i stanja u koje nas je u proteklih osam i po godina dovela vlast SNSD-a – zaključio je lider SDS-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.