BIH

Sve spremno za prve vožnje!

Odobrena donacija od 15 sanki na točkove

Autor:J. GAZIJA

4.9.2014

Sve je spremno za prve vožnje niz bob-stazu na Trebeviću, i to nakon što su iz Međunarodne sankaške federacije (FIL-e) dali zeleno svjetlo Sankaškom savezu BiH na čelu sa Senadom Omanovićem, koji je i inicijator uređenja i obnove olimpijske staze.

Ispoštovali upute

Kako nam je kazao Omanović, nakon uređenja staze odobrena im je i nabavka 15 sanki na točkove, koja je donacija FIL-e za održavanje treninga.

- Kad su iz FIL-e vidjeli da smo ispoštovali sve upute koje su nam dali prilikom obnove staze, dali su nam i odobrenje da možemo preuzeti donaciju vrijednu 120.000 KM, odnosno da im pošaljemo mjere, jer se sanke rade po narudžbi - kaže Omanović.

15 sanki na točkove

120.000 KM vrijednost donacije

Ističe da će kompletna obnova trajati godinama dok ne postignu konačan cilj, odnosno dok ne renoviraju stazu od vrha do dna.

Startna rampa

- Potrudit ćemo se da to bude respektabilna staza na koju će dolaziti takmičari iz regiona na treninge. Napravit ćemo i startnu rampu za najmlađe, jer smo poručili i male sanke za djecu. Do kraja sedmice očekujemo da nam jave da su sanke gotove - navodi Omanović.

Prvo zvanično spuštanje niz bob-stazu bit će kada sanke stignu, a želju da dođu prilikom otvorenja staze izrazili su Josef Fendt, predsjednik FIL-e te sportisti iz Slovenije koji imaju namjeru dolaziti na treninge na Trebević.

Ukradena tri poklopca

bob-staza-septembar8

Baca se i smeće

- Uz stazu smo postavili 18 zaštitnih poklopaca na šahtove da ne bi neko od prolaznika upao. Međutim, ukradena su nam tri! Također, baca se smeće u otvore, razbijaju flaše, crtaju neumjesni grafiti po stazi. Apelirao bih na sve koji dolaze, da čuvaju prirodu i bob-stazu koju mukotrpno sastavljamo da na nešto liči - kaže Omanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.