BIH

Na suđenju Nikoli Mariću svjedok opisao ubistvo oca, djeda i rođaka

Na suđenju za zločin počinjen u Prozoru

Autor:Fena

4.9.2014

Na suđenju za zločin počinjen u Prozoru, svjedok Tužilaštva BiH je ispričao da je kao dječak vidio kako je optuženi Nikola Marić ubio njegovog oca, djeda i rođaka.

Zaštićeni svjedok S-1 je početkom rata imao 16 godina i živio je s roditeljima, dvojicom braće i dvjema sestrama.

Kad je u ljeto 1993. počela pucnjava, otišli su u selo Prajn, gdje je bilo sigurnije.

- Tu ima pet vikendica, koje su pripadale babi, djedu i rođaku. Otac je bio sa sestrama u kući, a ja sam spavao vani s majkom i dvojicom braće - objasnio je svjedok.

S-1 je kazao da je 19. jula ujutro čuo rafal, a potom optuženog Nikolu Marića zvanog Nidžo i Kobra, koji je bio u crnoj uniformi, kako iz kuće izvodi njegovog oca, sestre, djeda i nanu.

- Tukli su djeda i oca, ja sam to gledao sa 20 do 30 metara. Babi su stavili neke rančeve na leđa da nosi. Dedo nije mogao hodati, a Kobra je rekao: "Ne treba on dalje, sad ću ja njega". Puškom ga je pogodio u potiljak, pade dedo i tu ostade - prisjetio se svjedok.

Njegovog oca, kako je rekao, optuženi je nastavio tući i odveo ga na brežuljak nedaleko od kuća.

Za to vrijeme optuženi je s još tri do četiri vojnika, prema riječima svjedoka, otišao do kuće rođaka i odveo ga do štale.

- Nikola Marić je rođaka ubio iz puške, direktno u glavu. Oca u tom momentu na brežuljku čuvaju vojnici. Nikola se vraća do mog oca, skida pušku i direktno ga gađa u glavu i otac pada - ispričao je S-1.

On je kazao da su se poslije skrivali u susjednom selu, gdje je ponovo došao optuženi Marić i odakle su prebačeni u Vatrogasni dom, a potom u Srednjoškolski centar u Prozoru, gdje ga je optuženi udarao.

- Svačim me udarao, kundakom, čizmama, šakama... Sva leđa su mi bila modra. Jednom me udario nogom, odletio sam s početka prostorije na kraj - ispričao je svjedok.

Nikola Marić, bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), po 25 tačaka optužnice se tereti da je od novembra 1992. do oktobra 1993. godine vršio progon učestvujući u ubistvima, mučenju i drugim nečovječnim djelima.

Na suđenju je svjedočio i I.S., koji je ispričao kako je Nikola Marić ubio njegovog brata u selu Prajn.

- U selo je upao Nikola Marić s ostalim bojovnicima. Ja sam izašao iz kuće i zarobili su me neki bojovnici i vodili me prema kući rođaka. Kada smo prišli, vidio sam rođaka koji je bio ubijen - kazao je svjedok.

U tom momentu, kako je rekao, vidio je brata kako stoji s rančevima, a potom optuženog koji mu se približava.

- Vidio sam Marića kako skida malokalibarsku pušku i gađa ga u čelo. Bio je u crnoj uniformi. Tada me natjerao da skinem rančeve i da ih operem od krvi. Onda su ih meni natovarili na leđa i krenuli smo - prisjetio se svjedok.

Optuženi mu se u putu, kako je kazao, obratio rekavši da mu je ubio i oca.

- Vidiš li ti mene, Mariću? Evo gledam te, a ti mene ne smiješ da pogledaš. Sve je ovo istina, Mariću - rekao je svjedok obraćajući se optuženom u sudnici.

Suđenje će biti nastavljeno 18. septembra, javlja BIRN - Justice Report.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.