BIH

Reis Kavazović predvodio dženazu rudarima: Oni su šehidi

Hiljade ljudi na Kamberovića polju u Zenici

Autor:A. Džonlić

8.9.2014

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović predvodio je dženazu na Kamberovića polju poginulim rudarima iz rudnika Raspotočje.

- Ispraćamo na bolji svijet našu braću, očeve i sinove, naše rudare koji su dali svoj život za naše bolje danas i ono što dolazi sutra. Danas smo ovdje da ih ispratimo kao šehide jer oni to jesu, kazao je obraćajući se prisutnim na dženazi rudarima u Zenici reisu-l-ulema Islamske zajednice u BIH Husein ef. Kavazović.

- Rudar nije samo imati posao nego biti u stalnoj službi dobra za svoju porodicu, prijatelje, državu... Danas ih ispraćamo u tuzi i boli, sa nadom da će ono što dolazi biti bolje od onog što je danas i što je bilo jučer. U našoj bošnjačkoj tradiciji je da se oprostimo jedni s drugima onako kako su se oni opraštali svaki dan odlazeći u jamu, izazivajući život koji su nosili sa sobom, kazao je reisu-l-ulema Kavazović na današnjoj dženazi Hajrudinu Bradarcu, Mehemedu Dizdareviću, Mehmedaliji Haliloviću, Fahiru Halaću i Fejzi Isakoviću..

Hiljade ljudi, članova porodice rodbina, prijatelji i drugi građani došli su danas u Zenicu kako bi se posljednji put oprostili od rudara koji su živote izgubili 4. septembra nakon gorskog udara u rudniku Raspotočje.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.