BIH

U Glamoču implementacija aktivnosti kampanje "Biraj život bez oružja"

Jačanje svijesti o opasnostima posjedovanja nelegalnog naoružanja

Autor:Fena

11.9.2014

Promocija kampanje “Biraj život bez oružja“, koja ima za cilj jačanje svijesti o opasnostima posjedovanja nelegalnog malog oružja i lakog naoružanja u domaćinstvima širom BiH održat će se danas u Glamoču.

Kroz aktivnosti kampanje stanovništvo će biti direktno informirano o Zakonu o amnestiji koji omogućava svim građanima da oružje i minsko-eksplozivna sredstva koje imaju u nelegalnom posjedu, bez ikakve sankcije predaju policiji. Zakon o Amnestiji je na snazi do kraja 2014. godine.

Kampanju „Biraj život bez oružja“ na prostoru cijele BiH sprovode Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS), kantonalna ministarstava unutrašnjih poslova i Policija Brčko distrikta BiH.

Aktivnosti kampanje finansira Evropska unija (EU), a sprovodi se uz podršku Centra za kontrolu streljačkog i lakog naoružanja u istočnoj i jugoistočnoj Evropi (SEESAC), Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, Misije OSCE-a u BiH, Vlade Velike Britanije, UNICEF-a i WORLD FUTURE COUNCIL-a.

Projekt je usklađen s Međunarodnim standardima za kontrolu malog oružja (ISACS), saopćili su iz UNDP-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.