BIH

UNIVERZITET Vlada ne želi pregovarati

Nastavlja se štrajk Sindikata

Dž. Č.

13.9.2014

Nezadovoljni članovi Sindikata Univerziteta u Sarajevu (UNSA), profesori i uposlenici fakulteta nastavljaju štrajkovati i iduće sedmice, jer Vlada ne želi pregovarati o promjeni statusa Univerziteta u budžetu KS.  

Isplaćene plaće

Prema riječima Sifeta Kukuruza, pomoćnika ministra visokog obrazovanja, Vlada ne može rješavati ove probleme za vrijeme predizborne kampanje, a naročito jer nema ministra obrazovanja.

Radnicima su isplaćene zaostale plaće, što nam je potvrdio i Adis Muminović, viši asistent na Mašinskom fakultetu.

- Dobili smo avgustovske plaće, ali naša podrška štrajku se nastavlja, jer Vlada ne pokazuje ni brigu ni volju za naše probleme - dodaje Muminović.

Berko Zečević, predsjednik Sindikata UNSA-e, naglasio je da će se nastaviti boriti za bolju poziciju Univerziteta i uređeniji sistem visokog obrazovanja.

Kolektivni ugovor

I dalje traže novi kolektivni ugovor, izjednačavanje plaća s ostalim zaposlenicima u službama KS te osiguravanje sredstava za prijem mladih istraživača na fakultete i akademije.

Ponoviti ispite

Iako je početkom štrajka najavljeno da su nastavne aktivnosti odgođene do daljnjeg, pojedini profesori ipak su odlučili održati ispite. Kako saznajemo, profesori koji se nisu pridržavali odluke o stupanju u štrajk imaju obavezu ponoviti ispite.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.