BIH

Od četiri milijarde javnih nabavki korupcija "pojede" čak 700 miliona

Predstavljena publikacija "5 priča o korupciji"

A. Nu.

26.9.2014

U organizaciji Antikorupcijske mreže u BiH Accounta, danas je predstavljena publikacija "5 priča o korupciji", a kojom je obuhvaćeno pet odvojenih oblasti u kojima su izneseni primjeri korupcije u obrazovanju, privatizaciji, javnim nabavkama, zdravstvu i pravosuđu i to na direktan, argumentiran i precizan način, koristeći pritom rezultate empirijskih istraživanja i svjedočenja bh. građana, žrtava korupcije.

Istraživanja Accounta pokazala su da korupcija u BiH najizraženija kada su u pitanju javne nabavke. Izalazak iz štampe ovog vrijednog izdanja pozdravio je i šef Misije USAID-a u BiH Dejvid Bart (David Barth), upozoravajući na teške posljedice koje korupcija i u vezi s tim neodgovorno ponašanje nositelja javnih funkcija nanose bh. građanima.

Bart je posebno poražavajućom činjenicom naglasio to što ovo istraživanje pokazuje da su najveće institucije javnog sektora, ujedno i najveći prekršitelji procesa javnih nabavki.

Stanje u pogledu korupcije koja karakterizira sektor javnih nabavki, Barth je ilustrirao podacima o tome da javne nabavke u BiH na godišnjem nivou iznose četiri milijarde KM od čega, kako se procjenjuje, na korupciju ode 700 miliona KM,  što je po njeegovom mišljenu dovoljan signal za pravosudni sistem u BiH da počne krivično goniti prekršitelje.

 Istakao je da je jasno naglašeno da su mnoge institucije dodjeljivale unosne ugovore neodgovarajućim firmama što predstavlja zloupotrebe javnih fondova.

- Jedan od najboljih primjera u Elektroprivredi BiH koja se nalašla na vrhu liste javnih preduzeća sa najviše sudskih rješenja, čak 97, koja su donesena u korist žalitelja, što je nečuveno. Elektorivreda je vlasnik rudnika Zenica u kojem je pet radnika nedavno izgubilo život. Pitanja koja se postavljaju su, da li su upitne nabavke ovog preduzeća mogle dovesti do smanjenja nivoa sigurnosti u rudniku i da li je nesreća mogla biti spriječena da su korištene legalne procedure javnih nabavki. Rastužuje me kad pomislim da su izgubljena radna mjesta, štete na kućama tokom poplava i klizišta, izgubljeni životi rudara mogli biti umanjeni odgovornim upravljanjem javnim fondovima - kazao je Barth.

Direktor Antikorupcijske mreže u BiH Eldin Karić naglasio da bi dobijeni pokazatelji trebali poslužiti istražnim organima i pravosuđu da provjere zašto su javne kompanije BiH opetovano kršile pravila iz domena javnih nabavki.Istakao je da su upravo javne nabavke generator korupcije u BiH, navodeći da se 75 posto javnih nabavki u BiH obavlja izvan očiju javnosti.

- U ovoj preizbornoj kampanji političke stranke koje su na vlasti predstavljaju situaciju kao da živimo u Diznilendu, a ne u BiH koja je po svim mjerilima, a upravo zbog korupcije i njihove nesposobnosti, jedna od zadnjih država u Evropi - kazao je Karić.

Recenzent publikacije prof. dr. Damir Kukić kazao je da njen sadržaj jasno pokazuje da korupcija nije metafizička pojava, nego da je konkretna situacija s konkretnim akterima koji imaju imena i jasne motivacije.

Naglasio je pojam korupcija vodi porijeklo iz latinske riječi koja znači uništiti, ili pokvariti , ocijenivši da je upravo ovo značenje na djelu u BiH, te izražavajući bojazan da je ta pošast ugrađena u sistem koji se kontinuirano reproducira.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.