BIH

U toku sedmice bit će raspisan novi konkurs za glavnog tužioca KS-a

Odluka Visokog sudskog tužilačkog vijeća

Autor:E. T.

29.9.2014

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTV BiH) raspisat će ove sedmice novi konkurs za poziciju glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, potvrđeno je za “Avaz” iz ove pravosudne institucije.

Kako nam je pojašnjeno, razlog za raspisivanje novog konkursa je činjenica da je prethodni konkurs poništen jer nijedan od devet prijavljenih kandidata nije ispunjavao uvjete za poziciju glavnog tužioca.

Podsjetimo, zbog činjenice da je glavnoj kantonalnoj tužiteljici Nives Kanevčev 3. avgusta istekao mandat, Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH je trebalo odlučiti o njenom nasljedniku. "Avaz" je prvi došao do imena svih devet kandidata koji su se prijavili na konkurs VSTV-a za glavnog kantonalnog tužioca.

Kanevčev, koja je na funkciji glavne tužiteljica od 2. avgusta 2009. godine, odlučila se ponovo kandidirati. Dvojica od njenih protukandidata su aktuelni zamjenik glavnog tužioca Enes Kamenica te šef Odjela općeg kriminaliteta Tužilaštva KS Milutin Koprivica. Također, kandidati su i kantonalni tužioci iz Odjela privrednog kriminaliteta Sarajevskog tužilaštva Sanin Bogunić, Elvira Stanojlović, Džemal Karić te tužiteljica iz Odjela općeg kriminaliteta Berina Alihodžić.

Dva kandidata, koja nisu aktuelni tužioci Tužilaštva KS, jesu Mladen Sarić i Hasan Pleh. Pleh je šef Kabineta glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića.

Prema proceduri, nakon što nadležna komisija obavi razgovore s kandidatima te ih ocijeni, ona svoje rezultate iznosi pred entitetsko podvijeće za predlaganje kandidata za sudijska i tužilačka mjesta. Ovo tijelo, potom, priprema prijedlog imenovanja koje iznosi pred VSTV, a Vijeće onda imenuje glavnog tužioca KS.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.