BIH

Irfan Ljevaković i Aljoša Čampara za potrebe Bakira Izetbegovića žele da preuzmu i unište Patriu

Otvoreno pismo uredništva bh. novinske agencije

Redakcija

3.10.2014

Zbog brutalnih pritisaka bez presedana i progona kojem su izloženi njihovi novinari i uredništvo, bh. novinska agencija Patria oglasila se otvorenim pismom koje prenosimo u cjelosti:

- Dana  01.10.2014. na našu adresu stigao je dopis upućen od strane direktora” Energoinvesta” kojim se “jednostrano raskida ugovor o korištenju prostora” te da Patria mora napustiti isti do 29.10.2014.

Kako nije bilo valjanih i pravnih razloga da nam se uskrati korištenje prostora, te smo pokušali saznati stvarne razloge, ali nam je samo rečeno da je tako “naređeno odozgo”.

Podsjećamo da naša agencija koristi prostor u zgradi “Energoinvesta” koji koriste i mnoge druge firme, organizacije, ordinacije i kancelarije političkih stranaka BPS Sefer Halilović i SNSD Milorad Dodik.

Ovom prilikom želimo ukazati i na situaciju od prije nekoliko mjeseci kada su Irfan Ljevaković i Aljoša Čampara pokušali preko tadašnjeg glavnog i odgovornog urednika Patrie, u nekoliko navrata, da je kupe i preuzmu za svoje potrebe. Pritom su tvrdili da za taj posao – kupovinu Patrie, imaju odobrenje člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića, te da “novac nije problem”. Kako im to nije uspjelo, osnovano sumnjamo da su u nekoliko navrata organizovali hakerske upade – blokade agencije o čemu smo informisali i FUP, a što su zabilježili i drugi mediji.

Smatramo da je ovakvo ponašanje nedopustivo, te pozivamo Izetbegovića i njegove saradnike da prestanu sa progonom Patrie. Ovakvi pritisci i drugi oblici onemogućavanja našeg rada, od koga god dolazili, samo potvrđuju da smo na pravom putu i da profesionalno radimo svoj posao.

Ovom prilikom Patria poziva sve nezavisne medije, Udruženje novinara BiH, međunarodne institucije, prvenstveno OSCE, OHR, Delegaciju EU u BiH, Ambasadu SAD u BiH i druge institucije koje su u dosadašnjim brojnim slučajevima pritiska na medije, stale u zaštitu nezavisnog, istinitog i profesionalnog izvještavanja.

Sloboda medija je jedan od ključnih stubova demokratije i osnovno pravo zaštićeno odgovarajućim evropskim i međunarodnim sporazumima i pravom.

Bez obzira na ovako brutalne pritiske bez presedana i očit progon  kojim su izloženi novinari i uredništvo Patrie, nastavit će se dalji rad i objavljivanje istine o kriminalu i korupciji, društveno devijantnim pojavama i o svim drugim temama koje će pomoći izgradnji boljeg društva.

NAP - Bh. novinska gencija PATRIA

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.