BIH

Kurbani se klali u Trebinju i Bileći

Kurban-bajram u istočnoj Hercegovini

Autor:P. M.

6.10.2014

I ove kao i predhodnih godina u organizaciji Medžlisa IZ Trebinje na organizovan način klani su kurbani. Posao je završen tek trećeg dana Bajrama.

Prema riječima Huseina efendije Hodžića, glavnog trebinjskog imama, u organizaciji Medžlisa zaklano je ukupno 80 kurbana, dok je u privatnoj režiji zaklano još oko tridesetak.

- Kurbani koje zakoljemo u organizaciji medžlisa najvećim dijelom ostavimo javnoj kuhinji ovdje u ”Imaret” koja djeluje ovdje u sastavu medžlisa. Jedan dio se podijeli vjernicima, a ne zaboravljamo ni naše komšije. Kao i predhodnih godina i ove godine smo poslali kurban u Dom penzionera Trebinje, Bolnicu Trebinje, javnu kuhinju koja djeluje pri eparhiji Zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj i udruženju amputiraca, rekao je efendija Hodžić i dodao da je da se ne zaboravljaju vjernici ni u Ljubinju i Bileći.

bajram-bileca-1-2

Kurbani i u privatnoj režiji

Glavni bilećki imama Benjamin efendija Bajrić rekao nam je da u Bileći Medžlis IZ nije organizovao klanje kurbana.

- Kurbani u Bileći su klani u privatnoj režiji, a određeni broj kurbana za povretnike u Bileći obezbjedila je organizacija ”Crveni polumjesec” iz Sarajeva, koja će kurbane podijeliti vjernicima sutra. Fadil Kusturica, koji živi u Sarajevu, Bajram je proslavio u svoj kući na Planoj, gdje je zaklao i kurban i podjelio ga sa prijateljima,” rekao je efendija Bajrić i dodao da je molitvi za Kurban bajram u Bileći prisustvovalo dvadesetak vjernika.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.