BIH

Skoro 50 posto građana Brčko – Distrikta neće moći glasati

Koalicija „Pod lupom“

E.D.Š.

9.10.2014

Skoro 50 posto birača u Brčko – Distriktu nema entitetsko državljanstvo zbog čega neće moći glasati, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu Koalicije „Pod lupom“. Naglašeno je kako je i dalje prisutna praksa trgovine mjestima u biračkim odborima u BiH.

- Uprkos naporima vlasti Brčko Distrikta, da tamošnji birači odaberu entitetsko državljanstvo kako bi mogli glasati, imamo situaciju da skoro 50 posto građana Brčko – Distrikta to nije učinilo. Zbog toga neće moći ni glasati. Na terenu su naši posmatrači uočili i da se ponavlja praksa trgovine i trampe mjestima u biračkim odborima između političkih subjekata – kazala je na konferenciji za novinare Jelena Tanasković, pravna savjetnica Koalicije „Pod lupom“.

Dodaje kako se nastavljaju zloupotrebe službenog položaja, odnosno, javnih resursa političkih partija koje u izbornu utrku ulaze sa pozicija vlasti na bilo kom nivou.

Tanasković je kazala kako je prisutno i nepoštivanje zvaničnih rokova za početak predizborne kampanje, gdje političke partije koriste labave odredbe Izbornog zakona koje regulišu ovu oblast.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.