BIH

Bihać: Većina građana podržava proces pomirenja i izgradnje povjerenja

Predstavljeni podaci istraživanja o faktorima pomirenja u BiH

F. VOJIĆ

1.11.2014

U okviru programa za istraživanje i dijalog pod nazivom "Religija i etika u kreiranju rata i mira" kojeg na području cijele BiH provodi švedska nevladina organizacija sa sjedištem na Univerzitetu u Edinburgu, u Bihaću je odražan jednodnevni seminar na kojem se diskutovalo o faktorima pomirenja u našoj zemlji.

Ciljana grupa su bili studenti i aktivni djelatnici vjerskih zajednica na području grada Bihaća.

Moderatori seminara su bili prof. Muhamed Jusić politički analitičar i stručnjak za pitanja odnosa religije i politike u muslimanskim društvima i prof. Emina Jusić sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

- Cilj seminara jeste da se ispitaju stavovi i mišljenja u javnosti, kako bi došli do adekvatnih podataka koji će nam pomoći na putu implementacije programa pomirenja na području BiH – istakao je Jusić upoznajući učesnike sa ciljevima projekta.

Tokom seminara predstavljeni su rezultati istraživanja provedenog u maju 2013. godine na području 13 većih gradova u BiH među kojima je obuhvaćen i Bihać.

Iz RELWAR-a ističu da su zadovoljni dobijenim rezultatima koji pokazuju da većina bh. građana želi pomirenje i suživot, te da su podaci od izuzetnog značaja za vladine i nevladine organizacije koje se bave ovim pitanjem.

Istraživanje je pokazalo da su građani Bihaća najspremniji da finansiraju projekte pomirenja na području svoje općine, te da religija i religijske zajednice kao i njihovi predstavnici, igraju važnu ulogu u tom procesu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.