BIH

Suđenje za genocid u Srebrenici: Pročitan iskaz optuženog Ostoje Stanišića

Sud Bosne i Hercegovine

Onasa

5.11.2014

Na suđenju za genocid u Srebrenici, Tužilaštvo BiH pročitalo je iskaz optuženog Ostoje Stanišića, dat istražiocu Haškog tribunala u svojstvu osumnjičenog, u kome se navodi kako istražilac govori Stanišiću da su u julu 1995. godine ubistva Srebreničana počinjena u zoni odgovornosti bataljona kojim je komandovao, te da je dio njegovih u tome učestvovao i zato je osumnjičen, prenosi BIRN.

Stanišić, nekadašnji komandant Šestog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), rekao je da je u popodnevnim satima 14. jula 1995. godine bio u komandi Bataljona, te da mu je zamjenik kazao kako u novu školu u Petkovcima (općina Zvornik) trebaju stići zarobljenici.

Stanišiću i Marku Miloševiću sudi se za ubistva oko 1.000 Srebreničana, počinjena sredinom jula 1995. godine na brani kod Petkovaca.

Zamjeniku, odnosno drugooptuženom Miloševiću, kako je rekao Stanišić, o dolasku zarobljenika javljeno je iz komande Zvorničke brigade. Dok je bio u komandi Šestog bataljona, Stanišić je, kako je kazao, dobio obavještenje da se kod nove škole u Petkovcima nalaze Ljubiša Beara i Drago Nikolić, te da je potrebno da se jave. Stanišić je rekao kako je uputio zamjenika Miloševića da pronađe Bearu i Nikolića.

Haški sud je Bearu, kao bivšeg načelnika za sigurnost Glavnog štaba VRS-a, osudio na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici, a Nikolića, koji je bio načelnik sigurnosti u Zvorničkoj brigadi, na 35 godina zatvora.

Milošević je Stanišiću, kako je ovaj ispričao, prenio da je pored Beare i Nikolića vidio nepoznate vojne policajce, vojnike i zarobljenike.

- Zamjenik je izvjestio da je stigla vojska da ih osigurava (...) Možda su nelogične vama neke stvari. Nisam imao obavezu da se interesujem gdje je viša komanda - kazao je Stanišić.

Dok je bio u komandi bataljona, kako je rekao, čuo je pucnjavu koja je dolazila iz pravca nove škole. U vezi sa dešavanjima od 15. jula 1995. godine, istražilac je kazao Stanišiću da su Srebreničani u dva vozila njegovog bataljona prevoženi iz škole u Petkovcima (općina Zvornik) na obližnju branu, gdje su strijeljani.

Stanišić je rekao kako je u jutarnjim satima 15. jula otišao na položaj na istureno komandno mjesto, gdje bio cijeli dan. Vozač je jedno vozilo odvezao u Srebrenicu i vratio se dan poslije, kazao je Stanišić, dodajući da mu je nelogično što u putnom nalogu stoji da se u šest tura kretalo na relaciji Petkovci – brana – Petkovci.

- Znam lično da je ovo vozilo otišlo u Srebrenicu i prenoćilo - kazao je on.

Za drugo vozilo je rekao da mu je neko iz komande javio kako su mještani Petkovaca tražili kamion da sklone leševe, što je i odobrio.

- Znam da je bilo tijela oko škole (...) Ako su ih utovarili, po ovim nalozima, mogli su ih na branu odvesti - kazao je Stanišić.

Istražilac je rekao kako mu je nelogično da kamioni njegovog bataljona prevoze tijela, na što je Stanišić kazao: “Moja osnovna dužnost je da branim rejon odbrane.”

Kako je naveo, shvatio je šta se desilo kada mu je javljeno da u Petkovcima nema zarobljenika i da je čuo pucnjavu iz pravca brane. Iskaz optuženog Miloševića biće pročitan 12. novembra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.