BIH

Radnici Božić dočekuju pred firmom „Lijanovići“

Protesti i na najradosniji blagdan

M. H.

24.12.2014

Grupa bivših radnika širokobriješke firme „Lijanovići“ Badnju noć provela je u krugu firme koju danima drže u blokadi, uz zahtjev da im se isplate zarađene plaće.

Baš kako su i najavili, i najradosniji blagdan Božić dočekali su protestirajući ispred firme.

Naša ekipa večeras je posjetila radnike na Visokoj Glavici, koji danima ne traže ništa osim da im se isplate plaće koje su krvavo zaradili.

Kažu da prije mjesec nisu mogli ni pomisliti da će Božić dočekati pred ovom firmom.

Iako je na Velikoj Glavici minus i velika hladnoća radnici ne posustaju i poručuju kako proteste neće prekinuti ni do Uskrsa, odnosno sve dok im se ne isplate plaće koje su pošteno zaradili u ovoj firmi.

Griju se uz vatru koju su naložili u staroj bačvi.

Veliku zahvalnost uputili su širokobriješkom gvardijanu fra Tomislavu Puljiću koji ih je, kako su ispričali, posjetio na Badnji dan, donio hrane i pića da se počaste te im dao podršku u njihovoj borbi.

- Od kad smo stupili u ove proteste niko od lokalnih političara, ni gradskih pa ni županijskih nije došao da nam da podršku niti da nas obiđe. Dolaze susjedi, naši prijatelji, koji nam donose hranu, piće i drva da se možemo grijati - ogorčeni su radnici.

Bez obzira na to što nikakvog odgovora nemaju od vlasnika firme „Lijanovići“, radnici ne misle odustati od svoje borbe.

- Ja sam ovdje najmlađi od svih koji protestiraju. Ostali su mi dužni pet plaća. Tužno je što smo Božić morali dočekati na ovom parkingu, ali smo prisiljeni na to. Ustrajat ćemo i dalje i boriti se za svoje zarađene plaće - kazao je Marijan Penavić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.