BIH

Za postignuća ostvarena u 2014. godini za istraživačko novinarstvo u BiH nagradni fond 10.000 eura

Konkurs za dodjelu Nagrade EU

Es.D.

24.3.2015

Konkurs za dodjelu Nagrade EU za istraživačko novinarstvo u BiH predstavljen je danas na pres-konferenciji u Sarajevu. Ova nagrada se dodjeljuje svake godine u svakoj od sedam zemalja potencijalnih kandidata za članstvo u EU u sljedeće tri godine.

Kako je rekao portparol Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH Endi Mekgafi (Andy McGuffie), u obzir dolaze istraživačke priče koje predstavljaju doprinos transparentnosti i izvještavanju o društvenim pitanjima vezanim za zloupotrebu položaja i ovlasti i kršenje osnovnih prava, korupciju i organizirani kriminal u BiH, a koje ne bi privukle pažnju javnosti da nisu objavljene.

Nagradni fond za svih sedam zemalja-korisnica za sve tri godine ukupno iznosi 210.000 eura. Za BiH za postignuća ostvarena u 2014. godini nagradni fond iznosi 10.000 eura. Bit će nagrađena do tri najbolje ocijenjena rada – rekao je Mekgafi.

Istaknuto je da za ovogodišnji konkurs u obzir dolaze priče objavljene tokom cijele prošle godine bilo da su one objavljene ili emitirane u medijima bilo koje vrste u BiH – u novinama/magazinima, na radiju, televiziji, internet portalima, ili u više medija različitog tipa.

Rok za primanje prijava je 23. april.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.