BIH

Kutleša: Zvizdić nije dao preporuku za potvrđivanje jednog zamjenika ministra u Vijeću ministara u BiH

Generalni sekretar Vijeća ministara Bosne i Hercegovine

Fena

31.3.2015

Generalni sekretar Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zvonimir Kutleša potvrdio je danas za Fenu da predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić (SDA) nije predložio imenovanje jednog zamjenika ministra, ali i bez toga izvršna vlast na državnom nivou može biti formirana.

Radi se o prijedlogu o imenovanja kandidata Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Saše Dalipagića za zamjenika ministra prometa i komunikacija BiH.

Kutleša je pojasnio da je za imenovanje predložen dovoljan broj ministara i zamjenika ministara da bi Vijeće moglo funkcionirati i donositi punopravne odluke, a zakon dozvoljava da se izvršna vlast može imenovati bez jedanog ili dva ministra, a kamoli kada je slučaj da nedostaje imenovanje jedanog zamjenika.

- Imenovanje onih koji danas ne budu potvrđeni može biti na nekoj od narednih sjednica Predstavničkog doma PSBiH - dodao je.

Prijedlog HDZ-a treba biti upućen Zvizdiću, a da Sekretarijat prosljeđuje obrasce s podacima kandidata na provjeru Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA).

HDZ je shodno dogovoru s Demokratskom frontom (DF) prihvatio prijedlog da na mjesto zamjenika ministra prometa i komunikacija predloži umjesto Predraga Kožula, koji se izjašnjava kao Hrvat, Sašu Dalipagića iz reda ostalih.

Ovakva izmjena je bila neophodna, jer je DF-ov kandidat za ministra prometa i komunikacija Slavko Matanović, također Hrvat, a Ustav BiH i Zakon o Vijeću ministara BiH propisuju da državni ministri i njihovi zamjenici ne mogu biti iz reda istog konstitutivnog naroda.

Komisija je već dala preporuku za imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH, a uskoro se očekuje početak sjednice Predstavničkog doma na kojoj bi trebao biti imenovan novi saziv Vijeća ministara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.