BIH

Prekinuta sjednica Općinskog vijeća Vareš

Padale teške riječi i uvrede

M.B.

3.6.2015

Danas je  održana 28. sjednica Općinskog vijeća Vareš, a predmet rasprave trebale su biti 11 tačaka koje su se našle na dnevnom redu, no sjednica je prekinuta. 

Prve tri tačke: Prijedlog Odluke o utvrđivanju Metodologije za izradu izvješća o radu javnih poduzeća i javnih ustanova, Prijedlog Odluke o izmjenama Odluke o organiziranju općinskih službi za upravu Općine Vareš i Stručne službe Općinskog vijeća, te Izvještaj o radu Zajedničkog općinskog pravobranilaštva općina Vareš i Olovo za 2014. godinu, usvojene su bez dužih rasprava. 

Takav slučaj nije bio sa četvrtom tačkom dnevnog reda koja se odnosila na Izvještaj o radu i poslovanju JKP Vareš za 2014. godinu. 

Iako su neki vijećnici pohvalili poslovanje spomenutog preduzeća, posebno ističući činjenicu da je zabilježilo veći neto prihod u odnosu na planirani, neki su bili nezadovoljni Izvještajem, pa je došlo do žustre rasprave i verbalnog okršaja između vijećnika stranaka BPS i Naše stranke sa predsjedavajućim Općinskog vijeća Zdravkom Maroševićem.

Vijećnik Ismet Hajrulahović (BPS), tokom izlaganja skrenuo je pažnju na to da je pod velikim pritiskom jer mu je neko od prisutnih u Sali, gdje je održana sjednica, prijetio i smrću. Ne imenujući osobu o kojoj je riječ, poručio je da se ne boji.  Zbog uvreda, kako ih je predsjedavajući okarakterisao, te uzavrele atmosfere u općinskoj sali, prekinuta je sjednica OV jer, kako je istakao Marošević, nije bilo uslova za nastavak. 

Na dnevnom redu trebali su biti i izvješaji o poslovanju JP "Vareš-stan" za 2014. godinu, JP "Veterinarska stanica" d.o.o. Vareš, JU Centar za socijalni rad Vareš, JU Opća biblioteka Vareš, JPU '"Dječiji vrtić" Vareš, kao i Prijedlog Programa mjera štednje Jedinstvenog općinskog organa uprave Općine Vareš za razdoblje 2015-2020. godine. 

Nije poznato kada će sjednica biti nastavljena. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.