BIH

Pet kilograma kovanica prodaje za 700 KM

RIJETKI HOBIJI Kako u regiji funkcionira tržište numizmatičkim predmetima

Es. D.

23.6.2015

Zlatko Viščević iz Rijeke ima rijedak hobi. Bavi se numizmatikom, prikupljanjem starog novca, žetona, medalja, srebrenjaka, zlatnika... Od ovoga je prije tri godine napravio biznis tako da danas ima porodičnu kompaniju “Monetalis”, koja se bavi otkupom i prodajom vrijednih rijetkih eksponata.

Vojne oznake

- Uglavnom otkupljujemo kovani i papirni novac, žetone, stare dionice, medalje, vojna i civilna odlikovanja, vojne oznake, značke. Uglavnom se javljaju ljudi iz Hrvatske, a malo je onih iz BiH i ostalih zemalja bivše Jugoslavije – kaže Viščević.

Najviše se, kaže on, nudi novac sa područja bivše Jugoslavije - jugoslavenski dinari i NDH kune, dok kod otkupa preovladava moderni novac. Također, otkupljuje i sve vrste kovanica američkih dolara i centi.

jugoslavenski-dinar

Novčanice od 5.000 jugoslavenskih dinara i hiljadu NDH kuna 

- To je nešto što je najčešće na tržištu pa nam se i najčešće nudi. Od odlikovanja, najčešće se nude i otkupljuju ona iz bivše Jugoslavenske narodne armije. Zbog krize, najviše se prodaje jeftiniji materijal, a cijena zavisi od očuvanosti i rijetkosti primjerka – kaže Viščević.

Napominje da se u numizmatici svaki komad individualno prodaje tako da nema općih cijena. 

- Numizmatički predmeti, kovani i papirni novac su kao i svaka druga roba na tržištu i njihovu trenutnu cijenu određuje odnos ponude i potražnje. Što je neki primjerak rjeđi, to je manja ponuda i tržišna cijena je veća. Što je ponuda veća, manja je potražnja pa je i cijena manja. Ipak, možemo reći da su najniže cijene deset eurocenti po komadu. Numizmatika je luksuz pa, ako je standard u zemlji nizak, onda ni cijene ne mogu biti visoke. Klijentela je razna, ali je uglavnom ovo muški hobi i prosjek godina je od 40 od 50. Narudžbe idu putem interneta – kaže Viščević.

On tvrdi da u Hrvatskoj postoje samo dvije ovakve kompanije, dok se u Bosni i Hercegovini i Srbiji, prema njegovim saznanjima, niko ne bavi profesionalno ovim poslom.

No, i u BiH je moguće kupiti stari kovani novac i slične rijetkosti, ali samo putem malih oglasa na internetu i u novinama. U jednom takvom oglasu muškarac iz Sarajeva za 700 KM prodaje kovanice starog novca, težine od skoro pet kilograma, koje je, kako kaže, prikupljao u posljednjih pet godina.

"Egzotične” novčanice

Viščević otkupljuje novčanice nevažećih i nekonvertibilnih valuta, odnosno svih svjetskih valuta koje nije moguće zamijeniti u bankama ili mjenjačnicama, među kojima i nevažeće novčanice u BiH.

- Radi se o “egzotičnim” novčanicama, koje kod nas nisu česte. Cijena ovisi o tome o kojoj se državi radi i jesu li novčanice očuvane, tj. koliko su očuvane. Ako su potrgane, prljave i slično, onda ih ne otkupljujemo, jer je mahom riječ o modernom novcu – kaže Viščević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.