BIH

ANALIZA PROFESORA ENVERA KAZAZA Bakir Izetbegović je glavna kočnica u BiH

KRIZA U FBiH Propast parlamentarne većine izazvala paralizu

A. DUČIĆ

24.6.2015

Politička paraliza u Federaciji mogla bi se riješiti kada bi Bakir Izetbegović napustio mjesto predsjednika SDA shvatajući da je on glavna kočnica u FBiH, a samim time i u državi, izjavio je za "Avaz" Enver Kazaz, politički analitičar i profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Govoreći o trakavici koja je nastala nakon izlaska Demokratske fronte iz vlasti te očajničkom traganju SDA i HDZ-a za parlamentarnom većinom u Federaciji, profesor Kazaz rekao je da je "jasno da ove dvije stranke ne mogu vladati po principu manjinske vlade".

Krajnja dijagnoza

- Ali, još je očiglednije da u ovom trenutku Bakir Izetbegović nema dovoljno koalicionog kapaciteta na političkom polju, i to isključivo zbog svoje ličnosti! Na osnovu toga jasno je da će i Federacija i SDA, a i država, biti u narednom periodu taoci političke ličnosti Bakira Izetbegovića. To je ono što je krajnja dijagnoza jednog oblika liderstva koje je zapravo preživjelo u demokratskom svijetu i koje je i bošnjački narod, a i BiH, koštalo tokom 20 godina svakog oblika razvoja - izjavio je Kazaz za naš list.

Jučerašnji dan dodatno je demonstrirao da je na političkoj sceni u FBiH svojevrsni status quo, odnosno da u većem bh. entitetu na pomolu nema nove parlamentarne većine. Iz DF-a, naime, jučer su iznijeli da od predsjednika FBiH Marinka Čavare (HDZ BiH) očekuju da, kao i u slučaju Reufa Bajrovića, potpiše i ostavke za ostale ministre iz te stranke. Čavara im je, pak, odgovorio da će to učiniti tek kada se svi dužnosnici ove stranke povuku s pozicija, misleći pri tome na potpredsjednika FBiH Milana Dunovića.

Prohodnost reformi

Čavara je dodao da HDZ trenutno ne pregovara o formiranju parlamentarne većine u Federaciji BiH jer "za to još ne postoji mogućnost".

- Trenutno razgovaramo o načinima kako da osiguramo prohodnost svih reformskih zakona iz agende i zakona koji su tiču reformi, a koji su neophodni za FBiH - rekao je Čavara.

BPS ima sporazum sa DF-om

Nakon špekulacija da bi se SDA i HDZ-u u formiranju nove većine, između ostalih, mogao pridružiti i BPS, iz ove stranke poručili su da imaju sporazum sa DF-om na svim nivoima te da u skladu s tim i djeluju. Predsjednik SBiH Amer Jerlagić potvrdio je da nije imao novih poziva od SDA i HDZ-a.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.