BIH

VSTV: Meddžida Kreso ne govori istinu

REAKCIJE Najviša institucija za pravosuđe o izjavama Meddžide Kreso

M. Aš.

24.6.2015

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH uputilo je jučer demanti na istup predsjednice Suda BiH Meddžide Kreso u emisiji "Pravda", urednika i voditelja Sanjina Bećiragića, koja je u programu TV 1 bila 15. juna. U toj emisiji, kako su naveli, Kreso je iznijela niz tvrdnji koje "nisu činjenično utemeljene i stvaraju pogrešan utisak i percepciju u javnosti vezano uz članove i rad VSTV-a te generalno narušavaju integritet i reputaciju pravosudnog sistema u BiH, saopćeno je.

Godišnja zarada
 
 - Kreso je istakla da je jedan član VSTVBiH za dvije godine mandata zaradio 250.000 KM, što apsolutno ne odgovara istini. Naime, najveća godišnja zarada tokom cijelog postojanja institucije bila je zarada jednog člana VSTVBiH u iznosu od 23.000 KM u 2013. godini - kažu iz VSTV-a.

Kako bi u potpunosti bili demantirani navodi Meddžide Kreso vezano uz zaradu članova VSTV-a, Visoko sudsko i tužilačko vijeće donijelo je odluku da, maksimalno transparentno i u skladu s najvećim demokratskim standardima, bude objavljen spisak s iznosom koji su zaradili svi članovi VSTV-a tokom njihovog mandata u ovoj instituciji, od osnivanja institucije do danas. S obzirom na obim informacija, spisak će biti pripremljen i stavljen na uvid javnosti u roku od 15 dana.

kreso-meddzida-licnost-sedmice

Kreso: Iznijela optužbe

U saopćenju se, također, kaže da predsjednica Kreso iznosi da je VSTV „poslužio" njegovim članovima za napredovanje u karijeri.

Donijeli pravilnik

No, kako bi se izbjegle sve nedoumice u pogledu napredovanja članova VSTV-a, u saopćenju ističu da, prije svega, nijedan od aktuelnih članova VSTV-a nije napredovao u karijeri za vrijeme članstva u Vijeću.

- VSTVBiH u sadašnjem sastavu donio je Pravilnik o sukobu interesa koji onemogućava napredovanje članova VSTVBiH - kažu iz VSTV-a.

Ko je napredovao kao član

Kako su naveli, VSTV je odlučilo objaviti spisak svih članova VSTV-a koji su tokom svog mandata ili nakon njega napredovali u karijeri.

- Vjerujemo da će ovaj spisak pokazati pravo stanje stvari i biti najbolji demanti izjave predsjednice Kreso - naveli su i u prilogu poslali spisak.

Prema njemu, osam bivših članova VSTV-a je napredovalo, a među njima je upravo Kreso, koja je imenovana za predsjednicu Suda BiH kao članica VSTV-a u ime Tužilaštva. Tu su još Svetlana Brković, Fadila Amidžić, Mirsad Strika, Danijela Mikić, Enisa Adrović, Milorad Novković i Zdravko Knežević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.