BIH

IVANIĆ Okrenimo se onome od čega se živi

VIJEĆE EVROPE Predsjedavajući Predsjedništva BiH za "Avaz" iz Strazbura

Autor:S. DEGIRMENDŽIĆ

25.6.2015

Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, imao je jučer veliku čast da se u ime BiH obrati Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope u svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva zemlje koja prvi put u svojoj historiji predsjedava Odborom ministara Vijeća Evrope. Riječ je o krupnom međunarodnom izazovu za našu zemlju. U razgovoru za „Dnevni avaz“ Ivanić je kazao da je jučerašnji dan za BiH, u čijem je znaku protekao veliki broj događaja, bio veoma pozitivan.  

Otvoreni razgovori

Tokom brojnih sastanaka koje je imao u Strazburu, a i prilikom njegovog obraćanja evropskim parlamentarcima, Ivanić kaže da se otvoreno razgovaralo o situaciji u BiH.

- Rekao sam da mi imamo problema, ali da možemo napraviti iskorak i da će nam predsjedavanje Savjetom Evrope pomoći da stvorimo neku vrstu obaveza sami sebi da riješimo interne probleme i da se okrenemo stvarima od kojih se živi, a ne samo sukobima i svađama - kazao je Ivanić.

Predsjedavanje Odborom ministara Vijeća Evrope, kazao je Ivanić, predstavlja šansu da se potcrta veliki napredak koji je tokom posljednje dvije decenije postigla regija jugoistočne Evrope, posebno uspostavom prijateljske i dobro koordinirane saradnje, ulaskom Slovenije i Hrvatske u EU te opredjeljenjem ostatka zemalja regije da ih na tom putu slijede.

Brojna pitanja

Nakon Ivanićevog obraćanja Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evropa, uslijedila su brojna pitanja evropskih parlamentaraca. Između ostalog, Ivanić je odgovarao na pitanja o spremnosti bh. političara da uđu u Evropsku uniju u kontekstu neprovođenja presude „Sejdić - Finci“. Ivanić je, također, odgovarajući na jedno pitanje, rekao kako se nada da će sljedeće sedmice biti usvojen plan ekonomskih reformi, a evropske parlamentarce zanimalo je i hoće li on ići na obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici te kako će bh. lideri pomoći radnicima tuzlanske „Dite“ koji su sami pokrenuli proizvodnju.

- Nisam očekivao toliko pitanja, ali su ona pokazala da su evropski parlamentarci vrlo dobro informirani o aktuelnim prilikama u BiH. Iskreno sam rekao svoje stavove i ono što mislim i čini mi se da je velik dio odgovora bio vrlo dobro pirhvaćen, jer bili su jasni, otvoreni i bez praznog diplomatskog rječnika - kazao je Ivanić.

Raspodjela još nije dogovorena

Ivanić je, odgovarajući na naš upit jesu li čelnici vladajuće koalicije dogovorili raspodjelu čelnih funkcija u više od 40 državnih institucija, kazao da je bilo razgovora o ovoj temi.

- Mi jesmo razgovarali o raspodjeli, ali to nije dogovoreno, pogotovo jer Bakira Izetbegovića nisam vidio osam dana, ali, naravno, mi smo o tome pričali i ranije. Mislim da je dio tih stvari na bazi naših razgovora dogovorio i Savjet ministara - kazao je Ivanić.

Hrast i maslina

Predsjedavajući Ivanić otvorio je jučer u sjedištu Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PSVE) izložbu "Dragulji svjetskog naslijeđa UNESCO-a u BiH“ te posadio dva drveta, hrast i maslinu iz BiH, u parku ispred PSVE koji simbolizira prijateljstvo. Povodom predsjedavanja BiH Vijećem Evrope jučer je u Strazburu pušten u promet tramvaj u bojama zastave BiH.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.