BIH

Vidović: Naser Orić pristaje na izručenje BiH

Braniteljica ratnog komandanta jedinica Armije BiH

Fena

25.6.2015

 

Braniteljica Nasera Orića kazala je da će on prihvatiti izručenje vlastima Bosne i Hercegovine, što će dovesti do skraćenog postupka ekstradicije. Braniteljica Vasvija Vidović je objasnila da je danas održano ročište na kojem su Oriću švicarske vlasti prezentirale zahtjeve za ekstradiciju iz Srbije i BiH, javlja BIRN-Justice Report.

On će pristati na izručenje BiH i onda, kako je pojasnila Vidović, moguće je da se vodi skraćeni ekstradicioni postupak.

Oriću u petak ističe ekstradicioni pritvor koji mu je određen nakon hapšenja, Vidović nije sigurna da li bi mogao biti pušten na slobodu dok ne bude izručen BiH.

- O tome još nije odlučeno - kazala je Vidović.

Ratni komandant jedinica Armije BiH u Srebrenici Naser Orić uhapšen je 10. juna na granici Francuske i Švicarske po zahtjevu Srbije koja ga sumnjiči za ratne zločine počinjene u selu Zalazje kod Srebrenice. Srbija je raspisala potjernicu za Orićem prošle godine, a nekoliko dana nakon hapšenja Švicarskoj je dostavila i formalni zahtjev za izručenje.

Tužilaštvo BiH je u ponedjeljak saopćilo da postoji istraga za ratne zločine protiv Orića, zatraživši od Švicarske da se on izruči BiH, čije državljanstvo posjeduje.

- Izručenjem pravosuđu Srbije bi se ugrozio predmet Naser Orić i drugi koji se vodi pred pravosuđem BiH - navelo je Tužilaštvo BiH.

Orića je Haški tribunal 2008. godine pravosnažno oslobodio krivice za zločine počinjene u Srebrenici.

Švicarske vlasti su 11. juna Oriću odredile 18-dnevni ekstradicioni pritvor.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.