BIH

BILEĆA Radnice "Nikole Tesle" i danas tražile isplate zaostalih doprinosa

Okupile se ispred firme

Autor:P. M.

7.8.2015

Radnice "Nikole Tesle", koje su prije osam dana obustavile proizvodnju, i danas su se okupile ispred ove firme  kako bi još jednom zatražile da im se isplate zaostala primanja.

Prema riječima Milene Vukalović, predsjednice sindikata tekstilnog preduzeća "Nikola Tesla" radnice su 30. jula dobile pola junske plate, koja je varirala od 18 do 250 KM, a već narednog dana počele su da štrajkuju, jer su očekivale da će im biti isplaćena cijela plata.

Mirno okupljanje

- Jutros smo se okupile civilizovano kao i svakog jutra, bez ikakvih prijetnji, nasilja, tako da ne vidimo zbog čega je ovuda ovo ovliko obezbjeđenje. Osjećamo se kao neki kriminalci, što nismo. Do nas je došla informacija da je gosodin Vještica jutros trebalo da dođe ovdje kod nas, međutim dobile smo informaciju da  su zvali načelnika opštine da ubijedi žene da rade. To nije načelnikovo, već direktor treba da dođe i kaže šta predlaže i šta hoće. Do sada se pokazalo sve neispravno - kaže Vukalović.

- Međutim iz medija saznajemo da je gospodin Vještica najavio da će danas firma normalno raditi i da će 140 radnica početi sa radom, a da je 40 dobilo otkaz. Kao što vidite jutros je tamo ušlo 15 žena da radi, a  ostale su napolju. To nije tačno da je neko nekoga sprječavao ili branio nekome da uđe, kako su jučer prenijeli neki mediji - navodi Vukalović i dodaje da je predhodni dan direktor Vještica najavio da će im biti isplaćen drugi dio junske plate, kao i julska i topli obrok, ali do od toga bar do sada nema ništa, a da li će biti do kraja dana ne zna se.

Nisu uplaćeni doprinosi

- Nije nam uplaćen radni staž, nemamo ni zdravstveno, nemamo ništa. Ako gospodin Vještica misli da mi nismo u pravu neka dođe i suoči se sa svima nama ovdje. Ovo što govorim je želja svih nas ovdje, govorim u ime svih nas. Želimo normalnu platu, doprinose, ugovore, što nam zakonom sleduje, tako da ne znam zbog čega nas prozivaju da smo neradnice- ogorčeno priča  Vukalović i dodje da niko od radnika nije dobio na pismeno da je dobio otkaz.

- Neka nam potpiše knjižice i uplati ono što nam duguje. Danas je ušla u pogon režija, peglaona i 15 radnica koje šiju. Ostalo nas je 70 ovdje, neke nisu ni došle, kući su. Trebinjke nisu ušle, one su ovdje. Režija je ušla, mi za njih zarađujemo plate, ali radnice nisu. Kada radnici pitaju da se pročita šefova plata to je strogo povjerljivo. Zvale smo inspekciju rada, a rekli su da bi trebalo da dođu u ponedjeljak zbog plata i ugovora - ističe Vukalović.

Loši uslovi

Najmlađa radnica u "Nikoli Tesli" Nikolina Šarenac kaže da ne želi da radi u ovakvim uslovima.

- Niko nam nije branio da uđemo u firmu, ni jučer ni danas. Jednostavno nisam željela da uđem. Mogao je da uđe svako ko je htio, ali nismo. Ja prva neću da uđem. Nijedna žena ovdje nije branila nikome da uđe. Evo maloprije je ovdje ušlo nekoliko žena i niko ih nije sprječavao da uđu. Ući ću tek kada svi uđu da rade - kaže Nikolina.

 

 

 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.