BIH

Vodostaji u BiH u blagom porastu, požarište u Jablanici stabilnije

Zbog magle na brdima oko Jablanice nemoguće izvršiti pravi uvid u stanje na požarištima

Fena

17.8.2015

Vodostaji na rijekama u Bosni i Hercegovini u blagom su porastu zbog kiše, saopćio je Operativni centar Federalne uprave civilne zaštite u izvještaju za protekla 24 sata.

Kiša je stabilizirala stanje na požarištima u općini Jablanica, na Prenju i Plasi (obronci planine Čvrsnice), ali moguće je da se u panjevima i korijenju drveća zadrže ostaci gorenja i požar ponovno razbukti.

Zbog magle na brdima oko Jablanice nemoguće je izvršiti pravi uvid u stanje na požarištima, navedeno je u izvještaju.

Vatrogasne ekipe u kantonima imale su više intervencija u protekla 24 sata. U većini tih slučajeva nanesena je manja materijalna šteta.

Izuzetak su požari na lokalitetu Porče u općini Bugojno, gdje je gorjela šupa s drvima, te na lokalitetu Kordići, gdje je vatra zahvatila štalu sa sijenom i garažu.

U općini Travnik, u naselju Čukle, gorio je dalekovodni stub.

Veću intervenciju vatrogasci su imali i u Kantonu Sarajevo, na adresi Srebrenička b.b., gdje je gorjela kuća. Povrijeđenih osoba nije bilo.

U općini Čitluk u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, bez struje su dio Donje Blatnice, kao i dio sela od Slanog do trafopodručja Ravno II. Ekipe rade na otklanjanju kvarova. 

Vodosnabdijevanje u Mostaru je uredno, ali građani se upozoravaju na racionalniju potrošnju vode.

Dalekovod 10 kV Bihać - Orašac u Unsko-sanskom kantonu je u prekidu od 21.41 sati zbog kvara.

U Srednjobosanskom kantonu, općina Vitez,  nastavljena je dostava pitke vode u naseljena mjesta: Bukve, Tolovići i Putkovići, Ljubić i Šantići.

U Zeničko-dobojskom kantonu je snabdijevanje pitkom vodom normalno izuzev na području općine Olovo. 

Na području općine Visoko pronađena su minsko-eksplozivna sredstva na dvjema  lokacijama - granata u zemlji u naselju Prijeko te ručna bomba u koritu rijeke Fojnica u naselju Zbilje. Ova opasna sredstva će biti uklonjena.

Kantonalni operativni centar civilne zaštite Sarajevo primio je informaciju od Policijske stanice Trnovo da se u njihovim prostorijama na Grkavici nalazi ručna bomba. I ona će biti uklonjena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.