BIH

Borjana Krišto: Zvizdićev kabinet nije ispunio očekivanja

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH

(N. K.)

18.8.2015

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto smatra da kabinet predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića nije ispunio očekivanja.

Krišto, koja je i zamjenik predsjednika HDZ-a, istakla je da je vidljivo da u Vijeću ministara BiH nedostaje inicijative i da se u ovom trenutku ne može govoriti da "imamo Vijeće ministara kojim bismo mogli da budemo zadovoljni", prenosi Slobodna Bosna.

- Možemo konstatovati u ovom trenutku da smo imali neku vrstu zastoja. Tek smo sada od Vijeća ministara BiH dobili neke zakone, ali u odnosu na ekspoze koji je iznio Zvizdić i koji je bio opširan i davao nadu i ulivao povjerenje kada je riječ o evropskim reformama i agendi, to je zaista malo - rekla je Krišto.

Komentarišući najavu lidera HDZ-a Dragana Čovića da se, osim rekonstrukcije Vlade i parlamentarne većine u FBiH, isto može očekivati i kada je riječ o Vijeću ministara BiH, Krišto je rekla da je takav slijed događaja realnost.

- Trenutno imamo krizu u FBiH nakon uspostavljanja neke parlamentarne većine i nakon napuštanja te većine. Sada nema parlamentarne većine. Vlada na neki način funkcioniše, ali njene odluke ne prolaze u Parlamentu. Sve su to stvari koje treba da budu riješene, a da bi to bilo realizovano, potrebna je čvrsta parlamentarna većina - rekla je ona.

Krišto smatra da bi bilo neophodno pratiti uređenje vlasti od najnižih prema najvišim nivoima kako bi stvari u BiH išle naprijed.

- Kada smo to imali stvari su funkcionisale i na političkom i na institucionalnom nivou - rekla je ona.

Na pitanje da li se uskoro može očekivati rekonstrukcija Vijeća ministara, Krišto je rekla da trenutno o tome ne može govoriti.

- Sigurno će to biti stvar političkog dogovora. Prije svega treba riješiti krizu na nivou FBiH, ali ne smijemo zaboraviti ni činjenicu da je ista stranka koja je izazvala tu krizu i u Vijeću ministara BiH - zaključila je Krišto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.