BIH

ZENICA Pedeset policajaca MUP-a ZDK svečano položilo zakletvu

U velikoj sali Grada

D. PAŠALIĆ

20.11.2015

U velikoj sali Grada Zenice danas je upriličeno svečano polaganje zakletve pedeset kandidata, kojim se, nakon uspješno završene obuke na Policijskoj akademiji Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova u Sarajevu, dodjeljuje čin „policajac“ u Ministarstvu unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (ZDK).

Svečanosti su prisustvovali ministar unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Hajrudin Žilić, policijski komesar Semir Šut, premijer Vlade ZDK Miralem Galijašević, te porodica i prijatelji policijskih službenika.

U svom obraćanju komesar Šut izrazio je zadovoljstvo što Ministarstvo unutrašnjih poslova postaje bogatije za 50 policajaca.

- Stupate u službu jedne od najčasnijih ali i najtežih poslova, vi ste u prilici da kroz svoje zanimanje štitite živote, zdravlje i imovinu naših građana. Budite savjesni i predano izvršavajte zadatke koji vam se povjeravaju, budite od onih koji ne žale trud, beskompromisno se suprostavljajte svim izazovima. Svoj posao radite profesionalno i nikada ne odbijajte zahtjeve građana za pomoć - rekao je komesar Šut novim policajcima.

Potom je svoje zadovoljstvo izrazio ministar unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Hajrudin Žilić, koji je osim poruke za 50 novih policajaca najavio i prijem novih 100 kadeta.

- U skorom periodu uslijedit će prijem još 100 kadeta, što dovoljno govori kako Vlada ZDK prepoznaje značaj kadrovskog jačanja i podmlađivanja. Ona osigurava da policijske snage budu spremne, obučene, materijalno i tehnički opremljene da održavaju svoje ustavne zadatke i nasležnosti. Vi ste okončali obuku koja je realizovana sa najmodernijim standardima policijske obuke, a posebna pažnja posvećena je značaju izgleda i ponašanja policijskih službenika. Kroz obuku ste osposobljeni i obučeni, stekli ste znanja da na zakonit način vršite poslove uniformisanog službenika. Pozivam vas da taj posao radite posvećeno, a uvjeren sam da ćete tokom svoje službe prepoznati sve šanse za napredovanje u službi - rekao je ministar Žilić čestitajući polaganje zakletve i prijem u policijsku službu.

Sa govornice se novim policajcima obratio i premijer Vlade ZDK, Miralem Galijašević, koji je kazao da u budućnosti priželjkuje još ovakvih svečanih trenutka.

- Nadam se kako će vrijeme koje je pred nama donijeti još ovakvih svečanih momenata, budite pošteni i ostavite lične predrasude. Budite pravi policajci, ovo je za nas novi početak, želim vam mnogo sreće na poslu - rekao je premijer Galijašević.

Potom je uslijedilo polaganje zakletve, uručenje policijskih iskaznica i znački, a nakon čega su policijski službenici potpisali etički kodeks policijskog službenika, te ugovore o radu.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.