BIH

Bespravna sječa šume postaje unosan posao u Hadžićima

Godinama vodeća općina u KS po bespravnoj sječi šume

B. B.

1.3.2016

U posljednjih nekoliko godina Hadžići su vodeća općina  u KS po bespravnoj sječi šume.Ovo se kaže u Informaciji Uprave za šumarstvo Kantona Sarajevo, koja je razmatrana na posljednjoj sjednici Općinskog  vijeća. U prošloj godini za područja Hadžića i Ilidže  evidentirano je  4.598,00m3 bespravne sječe drveta.

Najugroženija područja

Kao najugroženija podrčja na kojima se provodi bespravna sječa su lokaliteti Miševića, Košćana, Raštelice,  Mehine Luke,  Podvoda, Kraljevca, Pratače, Lokava, Oštrike,  Rakovice, Kapučice na području Igmana, Pazariću  te drugim područima hadžićke općine.

Iza njih obično ostaje pustoš, što je posebno opasno kada je riječ o vodozaštitnim zonama.Prošle godine na području općine Hadžići zbog prekomjerne sječe  šume u više navrata, poslije manjih kiša,  dolazilo je do zamućivanja izvorišta pitkom vodom, te  zatvranje  vodovoda.Takve redukcije teško padnu građanima Hadžića, jer je potrebno više dana da se zamućeno izvorište sanira.

 Intresantno je istaći da isti prekršioci zakona,  ponovo, kako se kaže u Informaciji Uprave za šumarstvo, kojima  su u  u više navrata podnešene prijave  zbog  bespravne sječu i bespravnog  prometa  drve  mase, već   sutradan   nastavljaju s  radom kao da se ništa nije desilo.

kraljevac

- Ne ulazimo u to kako nadležno tužilaštvo i sud odrađuju svoj posao, da li su dosuđene kazne preblage  za prekšioce zakona.Smatramo da  zajedno sa institucijama  općine Hadžići  možemo uraditi više i bolje.Ovdje  se prije sega misli na oduzimanje ne samo drvne mase , nego i sredstava kojima  je izvršena šumska krađana i bespravan promet drveta. Time  bi šumokradice, bar za kratko vrijeme, bile spriječene ili značajno ometane  u svom nečasnom poslu.U tom smislu bi, bez sumlje, najznačajniju ulogu  ima  lokalna policija, jer samo oni imaju takva ovlaštena, naravna zajedno sa nama, Uposlenicima uprave za šumarstvo, odjeljenja Hadžići – Ilidža, konstatuje se u Informaciji Uprave za šumarstvo KS.

Sve  više napada na čuvare šuma

Šuma se nemilosrdno  sječe svih 24 sata. Kako danju, tako i noću, nedjeljom, praznikom kada su i najaktivniji.

-Nisu rijetki slučajevi fizičkih napada na službena lica – čuvare šuma, kao i stalne verbalne prijetnje, navodi se u informciji Uprave za šumarstvo.

Pored lokalnog stanovništva na područje ove općine sve  više dolaze šumokradice  iz Kiseljaka, Visokog, Konjica  i drugih općina.Prevozi se  obavlja kamionima, te vozilima posebno opremljenih za ove aktivnosti, i to javnim putevima ,gdje rejonski čuvari, kako se kaže u Informaciji, nemaju ovlaštenja zaustavljati takva vozila.

U Informaciji se navodi i sve češća pojava uzurpacije državnog šumskog zemljišta i prouzrokovanje klizišta  od strane izvođača radova na  dionicama puta koridora 5C. 

Bespravna sječa postaje unosan posao

Među stanovnicima Hadžića sve se više govori da su se pojedinci bespravnom sječom i preprodajom drveta obogatili.Sagradili kuće, djeci  kupili stanove i druge nekretnine.

Sve ovo govori da bi nadležni već jednom trebali ozbiljno krenuti u  akciju, kako bi se šuma , to prirodno blago, koje očito je, ne znamo cijeniti ,već jednom zaštitila. Time bi prestala potreba da se   nadležnim i općinskim vijećnicima iz godine u godinu  stalno ponavljaju  iste  informacije, preporuke  i  zaključci .

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.