BIH

Ivanić: BiH još nema strategiju održivog razvoja

3.4.2017

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić rekao je danas da BiH nema strategiju održivog razvoja, koja je veoma važna tema ne samo za BiH nego i kao globalni koncept razvoja društva u cjelini.

Otvarajući u Sarajevu konferenciju o ciljevima održivog razvoja, Ivanić je rekao da BiH, osim što nema usvojenu strategiju o održivom razvoju, nema ni tijelo koje bi se time bavilo.

- Predsjedništvo BiH je početkom godine zadužilo Savjet ministara da zajedno s entitetskim vladama napravi prijedlog strategije održivog razvoja unutar BiH, ali te stvari kod nas još ne privlače dovoljnu pažnju i očigledno se puno više napora posvećuje nekim drugim, a ne suštinskim temama - rekao je Ivanić novinarima.

On kaže da pitanja održivog razvoja moraju animirati sve sfere društva - i javni i privatni sektor, te nevladine organizacije i civilno društvo.

- To treba da bude primjer i vodilja kuda neko društvo, odnosno neka zemlja treba da ide i kako se približiti općeprihvatljivim normama u svijetu - rekao je Ivanić.

On je zahvalio UNDP-u što je današnjom konferencijom izvršio dodatni pritisak na vlasti u BiH da se ozbiljnije počnu baviti pitanjima održivog razvoja u skladu s međunarodnim standardima i programima.

Rezidentni koordinator UN u BiH Sezin Sinanoglu rekla je novinarima da su ciljevi održivog razvoja sadržani u Agendi 2030, za koju je istakla da je agenda nade.

Ona je navela da je riječ o 17 ciljeva koji treba da doprinesu sveopćem naprektu čovječanstva, a među kojima su najvažniji iskorjenjivanje siromaštva, gladi, briga o zdravlju, obrazovanju, rodnoj ravnopravnosti, čiste životne sredine, smanjenje nejednakosti, očuvanje klime, mira itd.

- Današnji sastanak u Sarajevu trebalo bi da bude početak realizacije ovih ciljeva. Mi treba da animiramo sve ljude da otvore međusobni dijalog i djeluju u pravcu budućeg održivog razvoja - poručila je Sinanoglu.

Ona ističe da je ova agenda jednako važna za razvijene i nerazvijene zemlje.

Predsjedništvo BiH pokrovitelj je ovog skupa koji je organizovan u formatu platforme dijaloga i razvijen kroz rad na dijalogu za budućnost UN i Predsjedništva BiH.

Konferencija je obuhvatila tri ključna aspekta - zagovaranje ciljeva održivog razvoja i promocija značaja opredjeljenja da zemlja u potpunosti preuzme odgovornost za njih, informisanje o "lokalizaciji" ciljeva održivog razvoja i jačanje odgovornosti institucija u BiH za taj proces i razmatranje najefikasnijih mehanizama za sprovođenje ciljeva održivog razvoja u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.