BIH

Po stranim ulaganjima najgori smo u regionu!

A. DUČIĆ

7.4.2017

Iako je Svjetska banka ekonomski rast BiH u ovoj godini procijenila na 3,2 posto, u analizi ove svjetske finansijske institucije, koja je predstavljena jučer u Sarajevu, upozorava se da naša država ima najniži nivo direktnih stranih investicija u regionu!

- Potrošnja je i dalje glavni pokretač rasta, uz tek skromna poboljšanja na tržištu rada. Nezaposlenost i dalje ostaje velika. Iako je u odnosu na 2015. smanjena za 2,3 posto, nedostaje značajni napredak na tržištu rada. Nezaposlenost mladih se smanjila, ali je i dalje velika, jer iznosi 54,3 posto - kaže se u analizi.

Fiskalno stanje

Dalje se navodi da bi se fiskalno stanje moglo pogoršati u srednjoročnom periodu ako ne bude strukturalnih i fiskalnih reformi za smanjenje velikih izdataka za plaće u javnom sektoru i unapređenja naplate poreza.

- Indeks potrošačkih cijena u decembru je smanjen za 0,2 posto. Najveći faktor tog pada je uvoz robe, što se odražava na niske cijene hrane, odjeće i obuće, vanbolničkih usluga. Za razliku od toga, cijene alkohola i duhana znatno su narasle, kao i cijene obrazovanja, smještaja i komunalija - ističe se u analizi. 

Kada je riječ o bankarskom sektoru, glavnu barijeru za zdrav rast kredita i dalje predstavlja kvalitet aktive banaka. Iako postepeno opada, udio nenaplativih zajmova banaka i dalje je velik.

Političke tenzije 

Vlastima BiH u analizi se sugerira vođenje razborite fiskalne politike uz napomenu da je porezno opterećenje i dalje veliko, a javna potrošnja neefikasna, "što se dokazuje i slabo ciljanim naknadama".

- Političke tenzije ostaju glavni domaći rizik za strukturalne reforme u teškim oblastima kao što su penzije, energetski sektor, transport - poručuju iz Svjetske banke.

Zašto su susjedi bolji od nas?

- U 2016. fiskalni deficit je smanjen u svim zemljama osim u BiH. U Albaniji i Srbiji su povećanje prihoda i smanjenje potrošnje utjecali na smanjenje deficita. Nastavak strukturalnih reformi pomogao je Srbiji da poveća izvoz - kaže se u analizi.

Pokazatelji za našu državu

26,4 posto od BDP-a ide na plaće i socijalne transfere

-15,2 posto iznosi negativna trgovinski bilans

70 posto od BDP-a iznosi vanjski dug

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.