BIH

Kardinal Puljić na uskršnjem prijemu: Vlast mora dati narodu prava koja mu pripadaju

Piše: E. Ma.

17.4.2017

Kardinal Vinko Puljić, nadbiskup mitropolit vrhbosanski, organizirao je uskršnji prijem za najviše vjerske predstavnike i predstavnike društveno-političkog života u Svećeničkom domu Vrhbosanske nadbiskupije.

On se obratio prisutnima, na početku se zahvalivši svima što su došli, te je pozdravio vjerske predstavnike, zamjenika reisu-l-uleme Huseina ef. Smajića, delegaciju srpsko-pravoslavne crkve, Jakoba Fincija, predsjednika Jevrejske zajednice u BiH, sve državne čelnike i predstavnike diplomatskog kora u našoj zemlji.

Svečanosti su prisustvovali članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović i Bakir Izetbegović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, predsjednik FBiH Marinko Čavara, predstavnici diplomatskog kora, među kojima i američka ambasadorica u BiH Morin Cormak, šef Misije OSCE-a Jonathan Moore, te gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i drugi.


Podsjetio je da ove godine katolici i pravoslavci na isti dan slave najveći blagdan, Kristovo uskrsnuće.

- Na tome se temelji naša vjera i naša nada. Zato želim, ne samo nama vjernicima nego svim ljudima, da svako vjerničko slavlje jača čovjeka u nadi, ali i osposobljava ga biti više čovjek među ljudima ljudskiji. Ovo spominjem jer sam kao sin ove zemlje iskreno zabrinut nad tamnim oblacima beznađa koje pritišće mnoge ljude, te ih vodi u očaj sve dotle da dignu ruku na svoj vlastiti život - kazao je Puljić.

On je rekao da ga posebno potresaju tragedije koje donosi zločin kada ljudi dignu ruku nad tuđim životima uzurpirajući tako ono što Bogu pripada.

- U našoj zemlji toliki se izjašnjavaju vjernici, a ta vjera se niječe na svakom koraku kršeći osnovne Božije zapovijedi, te se uvuklo toliko nemorala, kriminala i korupcije. To je za nas učitelje vjere i morala veliki izazov da se složimo kako ozdravljati ovo javno mnijenje - kazao je Puljić.

On je dodao da valja mijenjati ovaj mentalitet koji vlada u politici koja je nadmoćnija "mi ćemo vama dati".

- Nema niko ovlasti davati ono što po pravu narodu pripada, nego vlast mora to priznati i provesti - rekao je između ostalog Puljić.

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.