BIH

Dr. Sebija Izetbegović: Želimo sačuvati zdravstveni sistem, pružimo najbolju uslugu

A. Hadžić

17.4.2017

Dvosatni razgovori, kako su nakon sastanka izjavili akteri sastanka, bili su fokusirani na moguće reforme u zdravstvenom sistemu. 

- U nekoliko prijašnjih kontakata, koje sam ja imala, neoficijelno na drugim sastancima s dr. Hotićem, dogovorili smo se da ćemo se sastajati... Naš sistem je naslijeđen kao vrlo težak... Mi svi želimo da sačuvamo zdravstveni sistem, pružimo najbolju uslugu, da sačuvamo radna mjesta za uposlenike i  otvorimo mogućnost za naše mlade kolege, naravno i srednji medicinski kadar. Naišli smo na izvrstan prijem kod naših prijatelja u Tuzli – kazala je nakon sastanka direktorica Izetbegović naglašavajući da reforme u zdravstvenom sistemu treba da se kreću prema racionalizaciji.

Izetbegović je istakla da je jedno od osnovnih pitanja određivanje puta pacijenta, odnosno da pacijent "u što kraćem roku dobije što efikasniju i što kvalitetniju zdravstvenu uslugu".

- Da bismo odredili put u zdravstvenom sistemu potrebno je da svi nivoi zdravstvene zaštite - primarni, sekundarni i tercijalni - besprijekorno funkcioniraju, da tačno odredimo pravila po kojima se pacijent kreće i odredimo nivo usluge koje treba da dobije – navela je Izetbegović. 

Odgovarajući na pitanja novinara da li je na sastanku bilo riječi o mogućoj "preraspodjeli poslova", tačnije medicinskih procedura između dva klinička centra,  direktor UKC-a Tuzla Nešad Hotić kazao je da o tome nije bilo riječi, već da se isključivo razgovaralo o unapređenju međusobne saradnje.

Inače, sastanku su, uz mnogobrojnu delegaciju iz Sarajeva, prisustvovali i članovi Upravnog odbora UKC-a Tuzla, predstavnici Ljekarske komore TK, te djelimičnmo i ministar zdravstva u Vladi TK Bahrudin Bato Hadžiefendić.


Nastaviti s dosadašnjom saradnjom

- Postoje određene procedure koje se rade i u Sarajevu i u Tuzli, kao i određene procedure koje mi radimo i gdje smo deficitarniji s opremom i kadrom. Mi smo prije nekoliko mjeseci započeli saradnju s KCUS-om, gdje naši ljekari s Klinike za očne bolesti rade edukaciju i pomažu našim kolegama u Sarajevu. Isto tako, mi smo otvorili hematološko odjeljenje na Klinici za dječije bolesti u Tuzli, u čijem radu nam pomaže naš kolega iz Sarajeva. Mi ćemo u tom pravcu i nastaviti. Da tamo, gdje smo mi  deficitarni i gdje nam lošije ide, tražimo pomoć kolega iz Sarajeva, a isto tako s druge strane da oni traže pomoć od nas iz Tuzle u određenim situacijama – istakao je nakon sastanka direktor Hotić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.